Állami cég járhat jól a rezsimódosításokkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Jól jöhet a több szolgáltatóval is leszerződött Magyar Postának a fideszes képviselők jegyezte energetikai módosító csomag, amely a mérőórák leolvasásának gyakoriságát sűrítené - írja a Napi Gazdaság.

A leolvasási gyakoriság növelésével, illetve a panaszkezelési irodákra vonatkozó szabályokkal is a Magyar Posta Zrt.-nek kedvezhet a fideszes képviselők jegyezte, tegnap benyújtott energetikai módosítócsomag - közölte a Napi Gazdaság.

Az áram- és gázszolgáltatók a lakossági fogyasztóknál a jelenlegi évi egy kötelező alkalommal szemben kötelesek lesznek negyedévente leolvasni a mérőórákat, azt is törvény írná elő, hogy erre akár este nyolc órakor is sor kerülhet - idézte fel a javaslatot a lap. A cél az, hogy minél kevesebb esetben készüljenek becslés alapján számlák - olvasható a törvényjavaslat indoklásában.

A valóságban azonban ez a rendelkezés egyrészt a szolgáltatók költségeit növeli, másrészt jól jöhet a leolvasásra már több céggel is leszerződött Magyar Postának - tette hozzá a beszámoló.

Szigorodhatnak az áram- és gázszolgáltatás kikapcsolásának szabályai is: a jövőben kizárólag 60 napot meghaladó számlatartozásoknál kerülhet erre sor, míg jelenleg egyéb tartozás esetében is élhet a szolgáltató ezzel a drasztikus megoldással, bár erre a Napi Gazdaság szerint lakossági körben nem nagyon akad példa. Ha a fogyasztó rendezte tartozását és a visszakapcsolási díjat is befizette, akkor a visszakapcsolásra 24 órán belül sort kell kerítenie a szolgáltatónak - olvasható a javaslatban.

A dokumentum szerint az áramszolgáltatóknak a jövőben minden járási székhelyen − vagyis 176 városban − ügyfélszolgálatot kell üzemeltetniük, bár eddig a népsűrűség függvényében megengedőbb volt a szabályozás. Az 5 ezer főnél nagyobbak, de nem járási központ településeken panaszfelvételi irodát kell majd üzemeltetni, ami lehet más profilú üzlethelyiségben is − például postán.