Megmozdul a magyar ipar az elemzők szerint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A havi szinten harmadik hónapja javuló tendenciát mutató ipari termelési adatok alapján az MTI-nek nyilatkozó elemzők arra számítanak, hogy a második negyedévtől az ipar kibocsátása már éves összevetésben is elérheti vagy meghaladhatja a tavalyi szintet.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölt adatai szerint az ipari termelés 2,9 százalékkal maradt el márciusban az egy évvel korábbitól, az előző hónaphoz, februárhoz képest azonban 0,4 százalékkal nőtt a januári 3,1 és a februári 0,1 százalékos emelkedés után. 

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője hangsúlyozta, hogy márciusban is folytatódott az előző hónapok trendje, vagyis éves összevetésben a hazai ipar még kevesebbet termel, de az idén már hónapról hónapra javulnak az eredményei. Hozzátette: mindez azt jelzi, hogy a feldolgozóipar még mindig nem került ki abból a mély gödörből, amelybe a múlt év utolsó negyedében került, bár a kilábalás már megindult. 

A szakértő úgy véli, hogy a második negyedévben az ipari termelési adat éves szinten nulla körül lehet, a második félévtől pedig már pozitív éves adatok várhatók, azaz negyedévről negyedévre javulhat az ipar teljesítménye. Török Zoltán 2013-ban az ipar 1 százalék körüli éves növekedésével számol.  

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a már harmadik egymás utáni hónapban bővülést mutató ipari termelés kifejezetten biztató arra nézve, hogy a magyar gazdaság nagy eséllyel kikerülhetett a technikai recesszióból. A szakértő arra számít, hogy áprilistól kezdve bázishatások miatt már éves összehasonlításban is növekedhet az ipari termelés. Véleménye szerint a kilátásokra nézve biztató, hogy a német bizalmi indexek bár megtorpantak, azonban jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak. 

Az elemző arra számít, hogy az idén az Audi új győri üzemének év közepére tervezett indulásával, a Mercedes- és az Opel-üzemek kapacitásának felfutásával, továbbá bázishatások miatt, és az év második felétől várhatóan javuló külső kereslet mellett 3-3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása. Suppan Gergely megjegyezte, hogy a hazai ipari termeléssel szemben csalódást okozott a cseh ipari termelés, ahol a várt 4,5 százalékos visszaesés helyett 6 százalékkal csökkent a kibocsátás.