szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A frankfurti központú Európai Központi Bank (EKB) megkapta előzetes véleményezésre a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásáról szóló törvényjavaslatot - közölte az EKB. Az EKB szóvivője szerint a magyar hatóságok nem keresték meg a frankfurti szervezetet előzetes, informális konzultációval.

Az NGM június 7-én este kérvényezte a törvényjavaslat sürgős eljárásban való véleményezését - közölte az EKB szóvivője. Az uniós szabályok szerint az Európai Központi Bankok Rendszerének tagjait - így a Magyar Nemzeti Bankot - érintő törvényi változtatásokat a nemzeti hatóságoknak előzetesen egyeztetniük kell az EKB-val. 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az MNB-be olvasztanák a jelenleg külön szervezetként működő PSZÁF-ot. A jogszabályjavaslat - annak átmeneti rendelkezései alapján - ez év október elsején lépne hatályba, így a PSZÁF ekkor megszűnne.

A törvényjavaslat szerint monetáris tanács feladata lesz - a korábbi hatáskörein túl - kijelölni az MNB mikro- és makroprudenciális feladataival kapcsolatban azon stratégiai kereteket, amelyek között a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntést hoz.

Az MTI kérdésére az EKB szóvivője jelezte, hogy - bár általában üdvözli az ilyen lépéseket, de - a magyar hatóságok nem keresték meg a frankfurti szervezetet előzetes, informális konzultáció miatt. 

Az EKB jellemzően egyhónapos határidővel készíti el jogi véleményeit, de adott esetben kérvényezheti e határidő további egy hónappal való meghosszabbítását. Amennyiben a tagállam sürgős eljárás lefolytatását kezdeményezi, és annak szükségességét elégségesen meg is indokolja, akkor egy hónapnál rövidebb idő alatt is elkészülhet a jogi szakvélemény.

Az EKB a legutóbbi, sürgősségi kérelemmel beadott magyar kérelmet valamivel több mint két és fél hét alatt készítette el. Az akkor véleményezett jogszabály-módosítás a forgatható utalványokról szólt. Az Országgyűlés - a jelenlegi tervek szerint - június 21-én tartja utolsó ülésnapját a nyári törvényalkotási szünet előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Úgy is hatásos lehet a kínai vakcina, ha az ellenanyagteszt negatív eredményt hoz

Úgy is hatásos lehet a kínai vakcina, ha az ellenanyagteszt negatív eredményt hoz

Nick Cave sokkal többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Nick Cave sokkal többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Zivatarveszély miatt figyelmeztetést adtak ki az egész országra

Zivatarveszély miatt figyelmeztetést adtak ki az egész országra