Katari befeketetőket csábít Magyarországra a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára részt vett az Öböl menti Együttműködési Tanács találkozóján.

A magyar kormány keleti nyitás stratégiájának különösen fontos iránya az arab térség, ezért Magyarország támogatja, hogy az EU szabadkereskedelmi megállapodást kössön a régió országaival - mondta Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, politikai igazgatója hétfőn.

A politikai igazgató szombaton Bahreinben részt vett az EU és az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC, azaz Kuvait, Bahrein, Katar, Egyesült Arab Emírségek, Omán és Szaúd-Arábia) miniszteri szintű találkozóján, majd vasárnap kétoldalú külügyi konzultációra tovább utazott Katarba, ahonnan telefonon nyilatkozott.

Takács Szabolcs úgy látja, Magyarország elkötelezettségét a térséggel ápolt kapcsolatok erősítése mellett mutatja az is, hogy a hat GCC-tagállam közül négyben - az Egyesült Arab Emírségekben, Katarban, Szaúd-Arábiában és Kuvaitban - van nagykövetsége.

Felidézte: a tanácskozáson egyebek mellett regionális ügyekről, a szíriai, az iráni, az afganisztáni, valamint a közel-keleti helyzetről tárgyaltak.

A politikus emlékeztetett: Katarban nagyon komoly belpolitikai fejlemények történtek nemrégiben, Hamad bin Kalifa ász-Száni sejk, katari emír ugyanis a múlt héten bejelentette, hogy lemond az állam éléről, és átadja a hatalmat fiának, Tamim bin Hamad ász-Száni sejknek. Az új vezetés a kormányban is változásokat hozott, így új külügyminisztert neveztek ki - közölte. Hangsúlyozta: Ali Fahad Al-Hajiri külügyminiszter-helyettessel tárgyalva gratulált az új katari vezetésnek.

Magyarország egyértelműen érdekelt az együttműködésben Katarral, ezért szeretnék, hogy évente egyeztessenek a két ország külpolitikai vezetői, emellett magas szintű látogatásokat is szervezzenek - magyarázta. Úgy vélte, az intenzív együttműködés a perzsa-öbölbeli állammal azért is érdeke Magyarországnak, mert Katar gazdasága dinamikusan növekszik. A cél az, hogy a katari befektetők megjelenjenek Magyarországon, és a kétoldalú kapcsolatok erősítése révén Magyarország az energiapolitikáját is diverzifikálhatná - mutatott rá.

Takács Szabolcs arról is beszámolt: annak jeleként, hogy Magyarország következetesen támogatta Horvátország EU-csatlakozását, részt vett a dohai horvát nagykövetségen hétfőn tartott rendezvényen, amelyen felhúzták az uniós zászlót.