Cigicsempészek dolgoztatják meg az adóhatóságot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A különféle adatokból és a hatósági tapasztalatok alapján a cigarettacsempészet növekedésére lehet következtetni - tudta meg a Magyar Nemzet az adóhatóságtól. A szervezet szerint a dohánykereskedelem átalakításának hatásai még nem mérhetőek.

A lap szombati száma ismerteti: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén november végéig 64 millió szál illegális cigarettát vont ki a feketepiacról, a lefoglalt dohányáru értéke mintegy 2,5 milliárd forint volt.

A jogsértő folyamatok egyre több munkát adnak a hatóságoknak, orgazdaság miatt például háromszáz ügyben indult eljárás a múlt hónap utolsó napjáig, míg tavaly alig több mint 250.

Míg korábban főként ukrán és szerb csempészárut kínáltak, mára inkább Fehéroroszországból származó füstölnivaló kapható a piacokon, aluljárókban, vásárokban, de olykor olyan terméket is találnak, amelynek származási helye nem állapítható meg. A cigarettacsempészettel foglalkozók többsége magyar állampolgár. Akadnak azonban külföldi csempészek is, mint például abban az ügyben is, amelyről az elmúlt napokban számolt be a hatóság, s amelynek során 18 millió szál cigarettát foglaltak le több mint 700 millió forint értékben. Ez a rekordtétel a november végi összesítésben nem szerepel.

Hozzászólások