Hivatalosan is bele kell bukniuk a kéményseprőknek a rezsiharcba

Hivatalosan is bele kell bukniuk a kéményseprőknek a rezsiharcba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hivatalosan még nem tud a katasztrófavédelem a kéményseprő-szolgáltatás leállásáról, így addig nem is tehet semmit - írja szombati számában a Népszabadság. Ha befut a jelzés, akkor muszáj lesz úgynevezett közérdekű szolgáltatót kijelölni. A kéményseprés azért állhat le, mert a szolgáltatók nem kapták meg a rezsiharc miatt elmaradt költségeik kompenzálását.

A katasztrófavédelem illetékes szervezeti egységeit még nem tájékoztatták arról, hogy bárhol leállna a kéményseprő közszolgáltatás. Ha ilyen jelzés érkezik, akkor majd „megteszik a szükséges intézkedéseket – mondta Hajdu Márton, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője a lapnak. Ez azt jelenti, hogy a megyei igazgatóságok jogszabályi felhatalmazás alapján közérdekű szolgáltatót jelölnek ki.
Ahogy azt pénteken megírtuk, június végétől az ország hét megyéjében - Pesten, Hajdú-Biharban, Hevesben, Jász-Nagykun-Szolnokban, Komárom-Esztergomban, Somogyban és Nógrád megyében -, összesen 842 településen leáll a kéményseprői közszolgáltatás. Erről pénteken határozott a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének (MKOI) ülése. Az ügyben elfogadott nyilatkozatuk szerint a kényszerű lépés hátterében az állami intézkedések miatt kieső bevételek kompenzációjának elmaradása áll.
A dokumentumból az is kiderül, hogy az ülésen résztvevő többi tagvállalat képviselői kijelentették, a jogszabályi követelményeknek megfelelő színvonalon nem képesek a kieső szolgáltatásokat még kijelölés esetén sem pótolni. Erre alkalmazottaik alacsony száma és az eszközállományuk sem biztosít lehetőséget és pénzügyi tartalékaik sincsenek meg ehhez.
"Arról hogy lehetetlen helyzetbe kerültek a szolgáltatók, korábban már lényegében mindenkinek írtunk levelet. Nincs már kinek jelezzük, hogy baj van. A Belügyminisztériumtól egy olyan választ kaptunk, hogy a második félévben áttekintik a problémát" – mondta a Népszabadságnak Vidra Zoltán, az MKOI elnöke.
©
A szolgáltatóknál korábban a feladatok alapjául egy normaösszeget határoztak meg, ami négyezer forint volt – ezt a rendeletalkotó önkormányzatok legfeljebb 20 százalékkal mérsékelhették. Ebből az összegből szorzószámok alapján számolták ki egy-egy munka díját. Ezt az alapösszeget csökkenték tavaly félévtől kétezer forintra a rezsicsökkentés keretében. Ráadásul több feladatot is elvesznek a társaságoktól, ez év második felétől például a vegyestüzelésű eszközök kéményeit már csak egyszer kell ellenőrizni évente, míg eddig évi két alkalom volt előírva. Emellett viszont az adminisztrációs terheket növelték, amelyek nem javították a hatékonyságot - írta a beszámoló.
Vidra Zoltán MKOI-elnök szerint a hét érintett megyében mintegy 500 dolgozót érint a döntés. Hogy pontosan velük mi lesz, azt nem tudta megmondani. Szerinte több területen, így a például a fővárosban vagy Borsodban is kaptak kompenzációt a cégek az önkormányzattól, nekik most nincsenek ilyen gondjaik. Viszont több, most még működő cég év végéig már aligha tart ki, ez pedig újabb leállásokat jelenthet majd - tette hozzá.