Szijjártó reagált Putyin bejelentésére: új energiaellátási lehetőségeket kell keresni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szijjártó Péter szerint Oroszországnak joga volt meghozni a döntést a Déli Áramlatról, és Magyarország ezt a döntést tudomásul veszi, viszont további lehetőségek után kell nézni, hogy a biztonságos energiaellátást hosszú távon meg lehessen oldani.

Oroszországnak a Déli Áramlattal kapcsolatban hozott döntése után további lehetőségek után kell nézni, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek nyilatkozva. A tárcavezető – aki részt vesz a NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján – kiemelte: Oroszországnak joga volt meghozni a döntést a Déli Áramlatról, és Magyarország ezt a döntést tudomásul veszi.

Hangsúlyozta: Magyarország energiaellátásának biztonsága érdekében további lehetőségeket kell keresni, és e lehetőségek között kiemelt helyen szerepel az Azerbajdzsánból a déli folyosón keresztül érkező gáz Közép-Európába juttatása. Ugyanakkor ez csak egy a lehetőségek közül, és bár ennek nagy szerepet szánnak, most további lehetőségek után kell nézni, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani – tette hozzá Szijjártó Péter.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette: Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják.