szerző:
Baksa Roland

Orbánék összeugrasztották az ellenzéket, akik egymással sem tudnak dűlőre jutni, ki legyen az az egy személy, akit bejuttatnának a költekező kedvében járó jegybank felügyelőbizottságába. A kormányoldal írta át úgy a törvényt, hogy felrúgva a hagyományokat, úgy is működhet az MNB, hogy nincs, aki folyamatosan, közelről ellenőrizhetné. Az ellenzék hiába kéri, hogy a bénultságot okozó jogszabályt korrigálja a Fidesz–KDNP, a koalíciónak esze ágában sem volt eddig változtatni. Matolcsy György aligha szomorkodik.

Nagyon kinyílt Matolcsy György jegybankjának pénztárcája. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) durván 200 milliárd forintot juttatott öt, az év elején létrehozott alapítványának, bankárok új generációjának oktatását finanszírozzák, nem sajnálják a pénzt luxusirodaházra, kastélyra, vagy éppen az egyik kistafírozott jegybanki alapítvány a Várban egy elegáns villára, külföldön akarnak irodákat nyitni, ösztöndíjakat osztanak, őrző-védő céget alapítanak, és számos civil szervezetet dotálnak egyenként milliós vagy több tízmilliós tételekkel. Mindez durván egy év eredménye, ezeket a nagyszabású akciókat vagy tavaly hajtották végre, vagy tavaly született róluk elhatározás, pénzügyi forrást is hozzárendelve.

Hogy honnan van minderre pénz, mi alapján dönt egy-egy pénzbe kerülő projektről kicsoda a jegybanknál, vajmi keveset tudni. Voltaképpen mindenki csak találgat, az MNB pedig egy-egy lépésének ésszerűségét vitató jelzésre, cikkre ellentámadásba lendül: előfordult, hogy jogszerűtlennek tartotta a jegybankelnök, hogy egyáltalán az MNB gazdálkodásának ésszerűségéről kérdezik őt, a minap pedig közölték, feljelentést tesznek, miután a Figyelő megírta, rossz üzletet kötött a kormány az MKB Bank megvásárlásával. A jegybanki vezetés mondandójának lényege, hogy minden szabályos és van rá fedezet, de igazából nem enged betekintést a lapjaiba. Minimum egy valakit azonban láthatóan nem zavar, hogy nem oszlik a köd az MNB-s költekezés körül. A jegybank az állam bankja, ám egyszer sem volt, hogy az állam, vagyis az azt megtestesítő kormány a nyilvánosság előtt akár csak apró feddésben részesítette vagy kérdőre vonta volna a jegybanki vezetést.

És a kormányoldal aktívan tesz is azért, hogy a nyilvánosság ne is jusson információhoz.

A Lónyay-villa
©

A 2011-es törvénymódosítás a trükk

A jegybank gazdálkodását legközelebbről a felügyelőbizottság ellenőrizheti, a kisebb-nagyobb költekezésről folyamatosan, szinte azonnal értesülhet, szóvá teheti, ha pazarlást, törvénytelenséget vél felfedezni. Ereje abban is rejlik, hogy a nyilvánosságot is segítségül tudja hívni, ha jelzései lepattannának az MNB-ről. Ilyen testülete azonban csaknem 8 hónapja nincs az MNB-nek. És ha Orbán Viktor kormánya úgy akarja, soha nem is lesz.

Az előző felügyelőbizottság megbízatása tavaly májusban, a régi parlament mandátumának lejártakor megszűnt. Az akkori fb-ben nyolcan voltak, két embert a nemzetgazdasági miniszter küldött, hármat – köztük Járai Zsigmond elnököt – a kormányoldal, és három személyt az ellenzék delegált: az MSZP, a Jobbik és az LMP is juttatott be egy-egy személyt. Egyikükről, az LMP által odaküldött Róna Péterről tudni lehet, hogy borsot tört Matolcsy orra alá. Az Indexen megjelent hír tavaly arról, hogy a jegybank kacérkodhatott azzal az ötlettel, hogy egy drága hegedűt vásároljon, és azt Lajkó Félixnek bocsássa a rendelkezésére. Róna megerősítőleg nyilatkozott a jegybank hegedűvásárlási tervéről, (az MNB nem a tervet cáfolta, hanem azt, hogy megtörtént volna a hegedűvásárlás) a jegybank azóta is több közleményben is támadta Róna Pétert.

A kinyílt buksza
Tavaly is több hír jutott el hozzánk több dologról, amelyek nincsenek összhangban azzal, hogy 2013 tavaszi hivatalba lépésekor Matolcsy takarékosságot ígért: fogadásokat adott az MNB, olykor a Művészetek Palotájában volt ilyen esemény, divatbemutató emelte az este fényét, Matolcsy vezetése alatt több közép- és felsővezető igencsak szép jövedelmet vehet fel, és a néhány éve felújított jegybanki központi épület rekonstrukciója is komoly terv.

Most azonban már nincs, aki komolyabban akadékoskodhatna. A jegybanktörvény ugyan előírja, hogy az MNB szerve a felügyelőbizottság, de a Fidesz-KDNP koalíció 2011 végén átírta a jegybanktörvényt, és ennek köszönhető az, hogy a jegybank most már úgy is működhet, hogy nincs felügyelőbizottsága. A korábbi helyzet más volt: addig az volt a szabály, hogy ameddig nem áll fel az új fb, addig a régi tovább dolgozik – hogy mindig legyen egy testület, amely kívülről tudja ellenőrizni a mindenkori jegybanki vezetést.

Orbánék összeugrasztották az ellenzéket

A nagy trükköt Orbánék azonban nem csak ezzel követték el. A már említett, 2011 végén elfogadott – de az fb-re nézve fontosabb dolgokban az új Országgyűlés alakulásával élesedő – jegybanktörvényben megváltoztatták a delegálás szabályait is. Addig nem volt fix az fb tagjainak a száma, az fb mérete attól függött, hány frakció van a parlamentben. Minden képviselőcsoportnak joga volt delegálni tagot a testületbe, a kormányoldal és az ellenzéki tagok száma megegyezett, igaz, a kormányoldal választhatta ki az fb elnökét. Ezért lehetett az, hogy a 2010–2014 közötti fb-ben a három ellenzéki frakció három tagot küldhetett a három kormánypárti mellé és a nemzetgazdasági miniszter által betett két személy mellé. Ehelyett az került bele a most hatályos törvénybe a kormányoldal akaratára, hogy fix számú, 4 embert tehet be a politika az fb-be. De azt már nem tisztázza a törvény, hogy melyik párt, frakció mennyit jelöl ebből a négyből, csak azt rögzítették, hogy a kormányoldal küldi az elnököt, a másik három tag delegálására nincs semmiféle iránymutatás. Ez az, ami most bénultságot okoz, a kormányoldalnak pedig esze ágában sincs feloldani ezt a helyzetet.

A parlamentben most öt frakció van, a Fideszé, a KNDP-é, az MSZP-é, a Jobbiké és az LMP-é. Nekik kéne 4 helyet feltölteni úgy, hogy nemcsak a kormányoldal és az ellenzék között van törés, hanem Orbánék azt is elérték, hogy az ellenzéki oldalon is marakodás indulhat.

A hvg.hu információi szerint négy helyből a kormányoldal háromra tart igényt (2 Fidesz-jelölt, 1 KDNP-s), ezt valamikor májusban, az új Országgyűlés alakulásának tájékán tették világossá informális úton. 2-2-be azért nem megy bele a kormánykoalíció, mert a kétharmados parlamenti erőfölényükkel ez nem férne össze. Ezért 1 hely jutna a három ellenzéki frakciónak (és még ott van a DK és az Együtt és a függetlenek, egyiküknek sincs frakciója, de az új törvény nem zárja ki a delegálási játékból a frakció nélküli erőket). Ez az 1 hely azonban nagyon értékes ahhoz, hogy bárki is lemondjon róla, aki be tudná juttatni emberét a jegybanki ellenőrző testületbe, az bepillantást nyerhetne a költekezésbe, és vonzó az fb-tagsággal járó havi bruttó 800 ezer forintos apanázs is. A hvg.hu információi szerint az ellenzéki erők ezért nem tudnak dőlőre jutni egymással, Orbánék pedig aligha a vakszerencsének köszönhetik ezt, vagy ha annak is köszönhetik, most már mindent elkövetnek, hogy ennek előnyeit kiaknázzák.

Matolcsy György
©

Nyár elején volt egy ötpárti egyeztetés, ahol az ellenzék jelezte a kormányoldalnak, hogy a helyzet megoldást kíván – mondta a hvg.hu-nak Tóbiás József, az MSZP elnöke. A szocialista pártelnök elmondása szerint ezt követően nem volt tárgyalás ebben az ügyben a pártok között egészen decemberig.

Az ügyre rálátó egyik forrásunk úgy emlékszik, nyáron az ellenzék azt kérte a fideszes és kereszténydemokrata politikusoktól, hogy emeljék fel hatra az fb pártok által jelölt tagjainak a számát, így a kormányoldal és az ellenzék is 3-3 személyt juttathatna a testületbe, és az ellenzéki frakciók között is véget érhetne a civakodás. Másik forrásunk szerint a kormányoldal tett erre ígéretet, és arra, hogy a jegybanktörvényt ennek megfelelően nemsokára módosítani fogják. Tóbiás szerint azonban konkrétummal ők, ellenzékiek nem álltak elő, csak a helyzet mielőbbi megoldását kérték a kormányoldaltól.

Ha nincs fb, mi van?
A jegybanktörvény rendelkezik arról ugyan, hogy az fb mellett van még három szerv az ellenőrzésre, ezeket hangsúlyozza is az MNB minapi közleményében. Az Állami Számvevőszék az új jegybanki vezetés alatt komolyan ügyben nem feküdt keresztbe, de arról sem tudni, hogy a jegybank belső ellenőrzési igazgatósága vagy a független könyvvizsgáló cég (az EY) megakasztott volna nagyobb költségvonzatú ügyeket.

Mindenesetre hiába reménykedett az ellenzék, pedig olyan üzenetet is kaptak informális úton még nyár vége felé, hogy ősszel a jegybanktörvény módosítására sor fog kerülni, ez mégsem történt meg. A patthelyzet feloldásának igényével aztán december elején a házbizottság ülésén újra előhozakodtak az ellenzéki pártok – árulta el lapunknak Schiffer András, az LMP elnöke. A kormányoldaltól ott sem tudtak azonban ígéretet kicsikarni.

A törvénygyár azonban december közepén bezárt, legközelebb februárban nyit újra, a jogszabályba eddig nem nyúltak bele, és semmi garancia nincs arra, hogy valaha is rendeződik a helyzet. Ugyan Matolcsy György jegybankelnök nemrég a Heti Válasznak adott interjúban jelezte, hogy felkérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, tegyen lépést, hogy felállhasson az fb, forrásaink – az elmúlt hónapok háttérben zajló játszmájára és a kormányzat aligha véletlen passzivitására emlékeztetve – mindezt csak terelésként értelmezik. Aligha bánkódik ugyanis az Orbán-kormánnyal feltűnően nagy összhangban levő Matolcsy-féle jegybanki vezetés, hogy a lapjaikba nem láthat bele senki kívülről, és viszonylag zavartalanul készíthetnek elő olyan projektet, bevásárlást, amilyet csak akarnak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hrutka a válogatottról: Évtizedek óta nem tudunk szembenézni a magyar foci problémáival

Hrutka a válogatottról: Évtizedek óta nem tudunk szembenézni a magyar foci problémáival

Amikor Kosztolányi utoljára szerelmes lett, a rákja is visszavonulót fújt egy időre

Amikor Kosztolányi utoljára szerelmes lett, a rákja is visszavonulót fújt egy időre

Kilőtt az új oldal, már 200 000-nél is többen regisztráltak az anti-Facebookra

Kilőtt az új oldal, már 200 000-nél is többen regisztráltak az anti-Facebookra

Tömeggyártásba került a kábel, amellyel bármelyik számítógépről adatok lophatók

Tömeggyártásba került a kábel, amellyel bármelyik számítógépről adatok lophatók

Baranyi Krisztina megszüntetné a Fradinak járó 70 milliós önkormányzati támogatást

Baranyi Krisztina megszüntetné a Fradinak járó 70 milliós önkormányzati támogatást

Csak a legjobbak: az Apple váratlanul bejelentett egy rendezvényt december elejére

Csak a legjobbak: az Apple váratlanul bejelentett egy rendezvényt december elejére