Nem hiszi el, mely országokban van a legtöbb női főnök

Nem hiszi el, mely országokban van a legtöbb női főnök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világon működő cégek nagyjából harmadát nő vezeti vagy pedig női tulajdonosa van. Érdekes, hogy a legtöbb női főnök nem is az esélyegyenlőségre sokat adó országokban van, hanem három, kevésbé fejlett gazdasággal rendelkező kis államban – derül ki az Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO friss tanulmányából. Magyarország a 106-os lista második negyedében van, a sor legvégén egytől egyig arab országok vannak.

A legtöbb női főnök az ILO adatai szerint Jamaicában van: ott pár tized híján eléri a 60 százalékot az arányuk. Kolumbia van a második helyen 53,1 százalékkal, és egy kis szigetállam, Saint Lucia a harmadik helyen 52,3 százalékkal.

A Fülöp-szigetek, Panama, Fehéroroszország, Lettország, Guatemala, a Bahamák és Moldova került még be az első tízbe.

Magyarország 38,6 százalékos aránnyal a 106-os lista második negyedében van, azonos helyen Botswanával és a Dominikai Köztársasággal.

Az Egyesült Államok a vezetők nagyjából 43 százaléka nő, ez a teljesítmény a 15. helyre volt elég. Kanada viszont csak a 43., ott a főnökök 36 százaléka nő, az Egyesült Királyságban pedig a vezetők 34 százaléka. Utóbbi a 49. helyre volt elég az ILO-listán.

Algéria, Pakisztán és Jemen áll az utolsó három helyen, öt százalék alatt van ebben a három országban a női vezetők aránya. Jemenben épphogy meghaladja a két százalékot ez a mutató.

A teljes felsorolás a The Washington Post cikkében található.