szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új különadót vetnek ki a dohánygyárakra, az előző ugyanis olyan trükkös volt, hogy Lázár János ismerősei látványosan jól jártak volna, míg a multiknak milliárdokat kellett volna fizetni. Az, ugye világos, hogy az új sarcot ki fizeti ki?

Új különadót vetnek ki a dohánygyárakra, szálanként 4 forintot – jelentette be Lázár János csütörtökön. Magyarán rád, dohányos olvasó, jó eséllyel 76 forinttal drágul a cigi dobozonként, amit a gyárak kifizettetnek veled. Ez jókora emelés, legutóbb 2013 nyarán láttunk ilyet, amikor a trafikmutyi hevében megemelték a dohánytermékek kiskereskedelmi árrését, hogy a kiválasztott trafikosoknak hozzon is valamit a konyhára az új biznisz.

De nem a cigi drágulása az igazán érdekes most, hanem ami mögötte van: a kormány egy újabb ügyben kapitulált Brüsszel előtt. Tegnap a hipermarketeket megsarcoló élelmiszer-felügyeleti díjból táncolt vissza, most pedig a dohánygyárak különadójából is. Ez az a két ügy, ami miatt már az Európai Bíróságon birkózott az Európai Bizottsággal.

A nagy dohánycégekre ugyanis tavaly novemberben olyan trükkös, sávos különadót (hivatalos nevén rendkívüli egészségügyi hozzájárulást) vetett ki, ami a nagy dohányipari társaságoknak milliárdos tételt jelentett volna, de csaknem érintetlenül hagyja a Continentalt, Lázár jó ismerősei, Sánta Jánosék érdekeltségét:

Tavaly azt ígérte a kormány, hogy a különadó csak idén lesz, de a jövő évi adócsomagba is betették végül, így egy tartós béklyó lett volna a nagyokon és hosszú távú előny a Continental-csoportnak.

A lejtős pálya annyira nyilvánvaló volt, hogy az Európai Bizottság idén tavasszal az élelmiszer-felügyeleti díjjal együtt felfüggesztette a dohányipari különadó behajtását, és vizsgálatot indított. A kormány pedig emiatt beperelte az Európai Bíróságon. De a jelek szerint veszített.

A mostani emeléssel minden dohánygyár egyformán jár. A fogyasztók így is, úgy is szívnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!