Rács mögé kerülhet a Gripen-lobbista osztrák gróf

Rács mögé kerülhet a Gripen-lobbista osztrák gróf

Utolsó frissítés:

Rácz Tibor Szerző:

Rácz Tibor
Rácz Tibor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Évtizedek óta hiába voltak a nyomában a rendőrök, a titkosszolgálatok a magyar felmenőkkel is rendelkező osztrák lobbistának, Alfons Mensdorff-Pouilly-nak, pedig egy sor katonai fegyverbeszerzésnél bukkant fel a neve – így nálunk is. Hétfőn, egyelőre nem jogerősen, viszont három év börtönre ítélték.

Három év börtönre ítélte a bécsi tartományi bíróság hűtlen kezelésben való bűnrészesség miatt az osztrák Néppárt (ÖVP) közeli lobbistát, Alfons Mensdorff-Pouillyt. Az ítélet egyelőre nem jogerős, mert az osztrák államügyészség három nap gondolkodási időt kért a bíróságtól – írta  a Diepresse.com osztrák hírportál.

A 62 éves lobbista ellen a Tetron elnevezésű, az osztrák tűzoltóság, a rendőrség és a mentők számára készülő rádióhálózat kiépítésére kiírt 2004-es közbeszerzési pályázat ügyében indult nyomozás.  A beruházás tenderét még 2002-ben nyerte meg a Siemensből, a Wiener Stadtwerkéből és a Raiffeisen bankcsoportból álló trió, de egy évvel később belügyminiszter, Ernst Strasser úgy rendelkezett, hogy elveszi a hármastól az üzletet, mert csak ímmel-ámmal csinálják.

2004-ben aztán a Motorolából, az Alcatelből és az osztrák Telekomból álló csapathoz került a megrendelés: a tendert az előbbi két cégből álló Tetron Konzorcium nyerte, az infrastruktúrát pedig a Telekom szállította.

A nagy vadász

Az évtizedek óta lobbitevékenységgel foglalkozó gróf állítólag a döntésben illetékes belügyminisztériumi főtisztviselőknek, és a Telekom szinte teljes vezetésének szervezett vadászatokat. A rendszer a lap szerint azóta sem terjedt ki országos szintűre, ennek ellenére Mensdorff felvett 1,1 millió euró sikerdíjat a Telekom Austria lobbistájaként, ezt az összeget kell most – megfejelve a négy százalékos kamattal – visszafizetnie az ítélet szerint.

©

Ugyanebben az eljárásban a korábbi Telekom-Ausztria vezér, Rudolf Fischer egy év börtönt kapott, szintén nem jogerősen. Mensdorff Fischer mellett dolgozott tanácsadóként a közbeszerzés idején. Közben azonban Mensdorff a Motorolától is kasszírozott körülbelül 2,6 millió eurót lobbitevékenységért, holott a szakértők szerint a munkájáért legfeljebb százezer eurót kérhetett volna.

Az apai ágon francia, anyai ágon magyar ősökkel rendelkező burgenlandi gróf lobbista karrierje során többször ült a vádlottak padján, ám ez az első alkalom, hogy el is ítélte a bíróság.

Gripen-gróf

2013-ban például felmentették első fokon a pénzmosás és a hamis tanúzás vádja alól a bécsi tartományi bíróságon. Mensdorff 1992–2008 között a legnagyobb európai hadicég, a British Aerospace lobbistája volt, neve mindenhol feltűnt, ahol az utóbbi 25 évben katonai repülőgépeket lehetett eladni, így, a magyar Gripen repülőgépek vásárlásakor is.

Az osztrák eljárásban azzal vádolták, hogy 12,6 millió euró kenőpénzzel segítette, hogy Magyarország, Ausztria és Csehország a BAe által gyártott Eurofighter, illetve Gripen vadászgépeket vásároljon, illetve lízingeljen. A bíró nem találta ártatlannak Mensdorffot – ahogy akkor a HVG megírta -, de kevésnek ítélte az ügyész által előterjesztett bizonyítékokat a felelősségre vonáshoz.

Mensdorff felmentését a sajtó akkor a nemzetközi fegyverlobbi győzelmeként értékelte, hiszen e kiterjedt korrupciós ügyben soha senkit nem ítéltek el. Egykori munkatársa, - ahogy azt a Profil című osztrák heitlap akkor megírta - Christian Pellegrini szerint 3 millió eurót osztott szét magyar döntéshozóknak 2006–2009 között, hogy magyar kórházak a német Dräger cégtől vásároljanak altatógépeket 24 millió euró értékben.

Korábbi felesége, aki Osztrák Néppárt egykori vezető politikusa, éppen akkor volt környezetvédelmi és egészségügyi miniszter, továbbá az osztrák-magyar baráti társaság elnöke is. Sajtóinformációk szerint a dél-burgenlandi Luisingban fekvő vadászkastélyukban rendezett fácánvadászatokon sorra fogadták a politikusokat és hírességeket, üzletembereket, ezek az események kétséget kizáróan nagy szerepet töltöttek be a későbbi üzleti döntések előkészítésében.