szerző:
Torontáli Zoltán

Ha nem jön össze a vállalt gyerek, mégis lehet, hogy megússzák a párok, hogy vissza kelljen fizetni a felvett 10 milliós csokot, csak a járási hivatal jóindulatára van szükség. A csokkal megvett lakást kiadni tilos lesz. Elvileg 10 évig ott kell laknia az egész családnak a csokos új ingatlanban, de ha nagykorú lesz a gyerek, vagy tanul, vagy máshova kell menni dolgozni, azt megengedi a jogszabály. A kiskapukat elkezdték bezárni, de piti bűnök miatt is ugorhat a csok, ráadásul büntetőkamattal növelten kell azt visszaadni.

Alig telt el egy hónap a bevezetése óta, a kormány máris alaposan átszabta a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) jogi környezetét. A csokot korábban szabályozó két rendeletet a kormány egy közös kalapba dobta, majd két új, de az előzőektől tematikájában egészen eltérő jogszabályt alkotott: az új lakások és a használt lakások vásárlásánál igényelhető kedvezményeket két külön rendeletbe foglalták.

A közvéleményt továbbra is elsősorban a három gyerek után felvehető 10 millió forint és a hozzá kapcsolt 10 millió forintos kedvezményes kamatozású hitel érdekli, és mivel ezt csak új lakás vásárlására vagy építésére lehet felhasználni, a szabályok most könnyebben áttekinthetőkké váltak. Az új csok december végi megjelenése, és két napon belüli bevezetése sok tekintetben fércmunkának tűnt, olyan szabályrendszert hoztak létre, amely tele volt kiskapukkal – erről bővebben korábbi cikkünkben írtunk.

A kormány most elkezdte befoltozni a jogi környezetet – ami arra utal, hogy az eredeti szándék elsősorban nem a befektetési célú ingatlanvásárlások helyzetbe hozása volt. Jó pár érdekes újdonság akad, ezekből mutatunk be ötöt (amelyek tehát csak az új ingatlanokra vonatkoznak).

1. Javítottak a gyerektelen családok hitelképességén

Amint azt korábban részletesen bemutattuk, a bankok ódzkodnak attól, hogy olyan gyermektelen házaspároknak folyósítsanak 10 milliós hitelt, amelyek felveszik a 10 millió forint támogatást, de ezen kívül nincs nagyobb fedezetük, és 10 évre előre vállalják a 3 gyermek meglétét. Ha ugyanis nem sikerül nekik a gyerekvállalás, akkor irdatlan magas adósságba és havi törlesztőrészletbe lavírozzák magukat, és erre nem látszik elég fedezetnek a csokkal megvett ingatlan.

Ajándék háznak...
©

Az új rendeletben azonban a bank követelését előbbre helyezik az állami követelésnél, vagyis a bank sokkal nagyobb eséllyel szerezheti vissza egy esetleges végrehajtás során a neki járó összeget, mintha az állam lenne a rangsor elején. Így a pénzintézetek szemében várhatóan javul a gyerekvállalók hitelképessége.

2. Az új ingatlanba be kell költözni, kivétel ha…

Az új rendelet elég nagy teret szentel az új lakásban való életvitelszerű tartózkodás követelményének, ami a támogatottakra (többnyire házaspárokra, szülőkre) és azokra a kiskorú gyerekekre vonatkozik, akik után a pénzt igényelték. A kormány megpróbálja kizárni, hogy valaki a 10+10 millió forintért (is) megvett új lakását például kiadja, vagy például csak a gyerekének vegye meg.

A csok segítségével megvásárolt lakásban, házban 10 évig ott kell lakni. A követelményt a lakcímkártya bemutatásával kell teljesíteni (az, hogy a tényleges ott tartózkodást egyáltalán ellenőrzik-e, ki ellenőrzi, szúrópróbaszerűen-e vagy bizonyos időközönként, nincs semmilyen információ), de számos kivétel van:

  • a kiskorú gyermek a tanulmányai miatt lakhat máshol,
  • ha a felnőtt vagy a gyerek betegség miatt tartósan kórházba kerül,
  • vagy legfeljebb öt évig más településen dolgozik,
  • esetleg a közeli hozzátartozó ápolása miatt nem laknak a kedvezményezettek az ingatlanban,

akkor nem kell a szülőknek és a gyerekeknek az új, csokos házban együtt lakniuk.

Az a nagykorú gyermek, akire igényelték a csokot, elköltözhet az új lakásból, a kiskorú azonban csak akkor, ha nagykorúvá válik. Vagyis például ha a két szülőnek van három gyereke már, 8–15 év közöttiek, akkor három évig az ötfős családnak együtt kell élnie az új, 10(+10) milliós csokból megvett lakásban, házban, de például a most 8 éves gyereknek még 10 évig a szülei mellett kell maradnia (kivéve, ha távolabbi településen tanul).

3. Ha ellop egy biciklit, és bevarrják, vissza kell fizetnie mindent

Az új rendelet egyik legfurcsább eleme, hogy egészen pontosan szabályozzák azt az esetet, amikor börtönbe kerül valaki, aki felvette a csokot. Ez esetben ugyanis nem lakik életvitelszerűen az új lakásban, és ezzel megszegi a szabályokat, vagyis a családnak vissza kell fizetnie a támogatást és a hitelt, a büntetőkamatokkal együtt.

A rendeletnek van egy melléklete, amelyben felsorolnak rengeteg vétséget, többségében kisebb súlyú vagyon elleni cselekményeket. Nevesítve van benne van például a lopás, a csalás, a rongálás, a rablás, az orgazdaság, a hanyag kezelés, de például a kiskorúval való kapcsolattartás akadályoztatása is.

Rossz irány
©

A rendelet úgy fogalmaz, hogy az ebben a listában konkrétan fel nem sorolt vétségek miatti szabadságvesztés nem számít az életvitelszerűen ott tartózkodás megsértésének. Amiből tehát az következik, hogy a listában felsorolt vétségek miatti büntetések viszont igen.

Tehát ha valaki felveszi a csokot, majd például rongálás miatt börtönbüntetést kap, akkor elköltözött otthonról, vagyis a családjának vissza kell fizetnie a 10+10 millió forintot a büntetőkamatokkal együtt. Ha viszont például emberölés miatt varrnak be valakit évekre, akkor mentesül a visszafizetési kötelezettség alól, mert ez (sok más kemény bűncselekményhez hasonlóan) nem szerepel a mellékletben. A szövegértelmezéshez kikértük Kamarás Péter ügyvéd véleményét is, aki megerősítette, hogy a rendeletben tényleg ez áll. Olyan, mintha a kormány arra figyelmeztetne: anyagi értelemben óriásit kockáztat az, aki a csok felvételében gondolkodik, de később kisstílű vagyon elleni bűncselekményekkel megbukik.

4. A bankreklámok nyomokban állami reklámot is tartalmaznak

A rendelet szerint a csokos reklámokban és hirdetésekben az alábbi szöveget kell majd feltüntetni: „A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.” Tisztára, mint a rezsicsökkentés mantrázásánál.

5. Kegyelmet gyakorolhat a járási hivatal

Hosszasan foglalkozik a rendelet azzal az esettel, amikor a gyermekek meg nem születése miatti visszafizetési kötelezettség nehézséget okoz a családnak. A támogatottnak az új lakás fekvése szerint illetékes járási hivatal részletfizetést engedélyezhet, ha a kérelmező igazolja, hogy a pénz egyösszegű visszafizetése számára aránytalanul súlyos terhet jelentene. A támogatott személy legfeljebb öt évig halasztott teljesítést, mérséklést, de egyenesen elengedést is kérhet. Ide sorolták be a lombikbébiprogramban sikertelenül részt vevő párokat is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kunhalmi: Jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni

Kunhalmi: Jól vizsgázott az ellenzéki szövetség, ezt kell országosan továbbvinni

Majdnem ötmilliárd forint jutalmat fizetett ki tavaly a Miniszterelnökség terven felül

Majdnem ötmilliárd forint jutalmat fizetett ki tavaly a Miniszterelnökség terven felül

Hogyan kezelhetők a magánéleti krízisek a munkahelyen?

Hogyan kezelhetők a magánéleti krízisek a munkahelyen?

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Rájöttek a tudósok, miért alszanak egyre rosszabbul a fiatalok

Az ősz elment szabadságra

Az ősz elment szabadságra

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben

Borkai Zsolt lemondását követelték tüntetők Győrben