Szexi, és a profitot is növeli, de hogyan kapcsolódhat egy kisebb cég ehhez a trendhez?
Ötlépcsős útiterv a fenntarthatósági célkitűzések üzleti stratégiába építéséhez.
Íz, hőmérséklet, frissesség, vitamin- és cukortartalom, tisztaság – csak néhány a jó narancslé készítéséhez szükséges feltételek közül. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai tíz forgalmas vendéglátóhelyen tesztelték a facsart narancslevet. Egy budapesti cukrászdában itták a legjobbat.
A narancslépróba a Szupermenta termékteszt-sorozat része volt. Ebben a hónapban tíz vendéglátóhelyen vizsgálták a termékek előállítását és forgalmazását, az alapanyagok minőségét, nyomon követhetőségé, Budapesten és környékén. A 160 levett mintából körülbelül 3800 paramétert ellenőriztek a szakemberek, köztük a vitamin- és a cukortartalmat – derül ki péntek közleményükből.
A vendéglátó-ipari terméknek számító facsart narancs készítéséhez mindenhol rendelkezésre álltak az elvárt személyi és tárgyi feltételek. Ilyen előírás például az, hogy csak egészséges és megfelelően képzett emberek dolgozzanak a vendéglátóhelyen, mosható és jó állapotú eszközöket, valamint ivóvíz minőségű vizet használjanak.
Gyakori hiba volt viszont, hogy a dolgozók munka közben ékszert viseltek a kezükön, illetve a gépek takarítása nem volt kellően alapos. Bírságot azonban végül nem szabtak ki a szakemberek, mert az érintett vállalkozások javították a hibákat.
Az ital alapjául szolgáló narancsot is ellenőrizték a felügyelők. A friss beszerzést igazoló dokumentumok mindenhol megvoltak, tehát a nyomon követhetőség megfelelő volt. Sem a gyümölcsök tárolásával, sem azok minőségével nem akadt probléma, az ellenőrök sehol sem találtak romlott, sérült, penészes narancsot.
A helyszíneken vett 160 mintából érzékszervi, mikrobiológiai, toxikológiai, analitikai és növényvédőszer-maradék vizsgálatokat végeztek a laboratóriumban.
Megmérték a minták savfokát is, ami a termék mikrobiológiai állapotára kedvező hatással bíró 3,4-3,8-as tartományba esett. Ebben a pH-tartományban a megbetegedést és romlást okozó baktériumok élettevékenysége korlátozott, ami élelmiszer-biztonsági szempontból rendkívül előnyös és megnyugtató – magyarázták a Nébih közleményében.
Kórokozó baktériumok egyik vizsgált narancslében sem voltak. Két enterovírus, a Hepatitis A és Norovírus jelenlétét is vizsgálták, a narancsok héján és a narancslevekben egyaránt, de mindegyik eredmény negatív lett.
Pontozták még a narancslevek ízét, színét és illatát. Az az ital volt élvezhetőbb, amelyet hűtött narancsból facsartak, jellemzően közepes cukortartalmú gyümölcsből és inkább kézzel, mint géppel.
A teszten első helyen egy budapesti belvárosi cukrászda terméke végett. Második lett az egyik belvárosi bevásárlóközpontban facsart narancslé, a harmadik pedig az M0-s alacskai pihenőjében készített üdítő.
Ötlépcsős útiterv a fenntarthatósági célkitűzések üzleti stratégiába építéséhez.
2025. július 10-én lezárult a „Minden vállalkozásnak legyen saját honlapja” pályázat. Július 15-étől új forgóeszköz-finanszírozási lehetőség nyílt meg a feldolgozóipari mikro- és kisvállalkozások számára.
Folyamatosan bővül a céges bankkártyapiac. A kínálaton egyre inkább látszik, hogy a neobankok megjelenése versenyre készteti a hagyományos bankokat is.
Az elektronikus aláírásoknak egyre nagyobb a szerepe, de a különböző típusok közötti különbségek nem mindig egyértelműek.
Egy magyar bombaszakértő segítette az 1920-as években a japán elnyomás ellen harcoló koreai szabadságharcosokat – derül ki Csoma Mózes, a Károli Gáspár Református Egyetem bölcsészkarának dékánja, volt dél-koreai magyar nagykövet tanulmányából.
Olaszországi nyaralása idején történt végzetes baleset az osztrák extrémsportolóval.
Az Evergrande csődje óta tudhatjuk: elég nagy bajok vannak a kínai ingatlanszektorral.