szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A német kancellár szerint Nagy-Britannia várható kilépése ellenére az Európai Unió megőrzi mindazokat a történelmi jelentőségű vívmányokat, amelyeket elért. Angela Merkel a német parlamentben szólalt fel kedden. Azt is mondta: az unió elég erős ahhoz, hogy leküzdje azokat a nehézségeket, amelyekkel az Egyesült Királyság távozása jár.

Merkel sürgette, hogy a tagországok tegyenek lépéseket az unió összetartásának fokozására, Londont pedig arra figyelmeztette: ne reménykedjen egyes uniós előnyök megőrzésében a kilépés után.

"Biztosítani fogjuk, hogy a tárgyalásokat ne a mazsolázgatás elve alapján vezessék" – ígérte kancellár. "Aki ki akar lépni az EU-családból, az nem várhatja el, hogy minden kötelezettség megszűnjön, miközben a privilégiumok megmaradnak" – tette hozzá.

©

Merkel azt is kiemelte, hogy London a Brexit után is fontos partner marad, például a NATO-ban, és a német–brit kapcsolatokat is "barátsággal" ápolják tovább. "Ez azonban egyáltalán nem áll semmilyen ellentétben azzal, ha Németország és az EU a tárgyalásokat a saját érdekei szerint vezeti" – mutatott rá.

A kancellár megerősítette, hogy semmilyen egyeztetések nem lesznek addig, amíg London hivatalosan be nem jelenti kilépési szándékát.

©

Az EU-ban maradó 27 tagállamtól Merkel az egység megtartását követelte. "Most előre kell tekinteni, és arra kell feltenni mindent, hogy a helyes következtetéseket vonjuk le, és minden szükséges döntést meghozzunk" – mondta. Hozzátette, hogy minden olyan javaslatot üdvözöl, amely a huszonhetek Európáját egységként vezeti ki ebből a válságból. "Ezzel szemben minden javaslatnak, amely az Európát csorbítani próbáló, széthúzó erőknek kedvez, beláthatatlan következményei lennének mindnyájunk számára" – jelezte.

A német kancellár fontosnak mondta, hogy a brit kérdés mellett az EU ne feledkezzen meg a többi nagy kihívásról, köztük a nemzetközi menekültválságról sem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!