Drónokkal nyomulna a Netpincér

Drónokkal nyomulna a Netpincér

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Már kísérletezik a pilóta nélküli repülő szerkezettel a webes ételkiszállító, de konkrétumokat nem árulnak el a tesztről. Csak annyit, hogy hisznek a 100 százalékig automatizált házhoz szállításban.

Drónos házhoz szállítással kísérletezik a Netpincér. Terveik szerint az átlagos kiszállítási idő így a jelenlegi bő egy óráról 30 percre csökkenne – adta hírül az Orientpress.

A kísérlet mibenlétéről ugyanakkor semmilyen konkrétum nincs, csak tervek és várakozások.

A Foodpanda Singapore már élesben teszteli a drónos ételkiszállítást, és ha a kísérlet bejön, jövőre már munkába állítanák a repülő robotfutárokat. A hír hallatán a NetPincér is a gyakorlati tesztelés mellett döntött, de hogy ez mit takar, nem tudni.

Szórád Gábor, a cég ügyvezetője szerint a Netpincér hosszú távon hisz a kiszállítás teljes automatizálásában, már tárgyalnak is lehetséges partnerekkel. A mostani kísérlet azonban még csak az első lépcsőfok. A tesztet elsősorban a kíváncsiság motiválta, ahhoz, hogy drónok repkedjenek a város fölött pizzákkal, még jogi és technikai kérdéseket kell tisztázni. Például ma minden egyes drón reptetéséhez külön engedélyt kell beszerezni, mert a jelenlegi törvény szerint csak elkülönített légtérben lehetne robotrepülővel repülni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már dolgozik egy drónszabályozáson, az a jövő év elején léphet életbe.

A kísérlet technikai hátterét a győri FlyBySense nyújtotta. Fülöp Szilárd, a győri cég ügyvezetője szerint a legtöbb polgári használatban elterjedt drónok nem alkalmasak kajaszállításra, mert mindössze 20 dekagrammot bírnak. A nagyobb szerkezetek azonban már 5-6 kilogrammal is simán repülnek.

A drón irányítása is kérdéses, mivel szabad szemmel legfeljebb 400 méter távolságig irányítható egy robotrepülő. A szerkezet saját kamerája által küldött kép segítségével azonban ez a távolság 2-3 kilométerre növelhető – mondta Fülöp.

Egyszer majd drón csönget a postás helyett

A német posta egyik új típusú drónjának kedden kellett volna elszállítania egy csomagot az egyik alpesi síterepre, amely a tengerszint felett 1200 méterrel fekszik. A tervek szerint a drón a közeli völgyben lévő településről indult volna, és mindössze 8 perc alatt tette volna meg a légvonalban 8 kilométeres utat, 600 méteres szintkülönbséget legyőzve.

Hozzászólások