Hátrál a kormány? Palkovics mintha a lex CEU módosítását vetette volna fel Brüsszelben

Hátrál a kormány? Palkovics mintha a lex CEU módosítását vetette volna fel Brüsszelben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az államtitkár az Európai Bizottság tagjait győzködte kedden arról, hogy a lex CEU nem lehetetleníti el az egyetem működését. A felvetett megoldás a CEU vezetése szerint a jelenlegi jogi keretek között nem lehetséges. Palkovics László azonban "nagyon nagy esélyt" lát arra, hogy a Central European University a jelenlegihez hasonló formában működjön a jövőben is Budapesten.

A magyar kormánynak egyetlen hazai egyetem bezárása sem áll szándékában, de azt sem tartja elfogadhatónak, hogy külföldi felsőoktatási intézmények mindenféle ellenőrzés nélkül bocsáthassanak ki diplomákat – Palkovics László Brüsszelben is elismételte a magyar kormány sokat hangoztatott érveit, derül ki a Bruxinfo beszámolójából.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára kedden a belga fővárosban az Európai Bizottság több tagjával is tárgyalt, hogy – mint fogalmazott – „tisztázza a félreértéseket”. Reggel Navracsics Tiborral, az oktatásért felelős uniós biztossal, délután Frans Timmermansszal, a testület alelnökével, majd a tudományokért felelős tag, Carlos Moedas kabinetjének egyik vezetőjével. Ezek a biztosok korábban élesen bírálták a felsőoktatási törvény múlt héten elfogadott, a CEU-t érintő módosítását, és az Európai Bizottság szerdán emiatt is foglalkozik Magyarországgal.

Brüsszelben vizsgálják a lex CEU-t, kérdés, ez segít-e

Ha az uniós jogszabályokat nézzük, nehéz lesz fogást találni a CEU elleni törvényben.

Közeledő álláspontok

Azt, hogy a magyar kormány álláspontja nagyot változhatott, jelzi Palkovics László oktatási államtitkár legújabb brüsszeli nyilatkozata: Közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal a felsőoktatási törvény előző heti módosításáról – mondta az MTI-nek, miután Frans Timmermansszal, a bizottság első alelnökével tárgyalt.

    Palkovics hangsúlyozta, a kormánynak nem áll szándékában semmilyen egyetemet megszüntetni, sem a Magyarországon bejegyzett, magyar akkreditációval rendelkező Közép-európai Egyetemet, sem pedig az amerikai akkreditációjú Central European University-t, amely bár az Egyesült Államokban van bejegyezve, ott nem végez oktatási tevékenységet.

    Palkovics – a beszámoló szerint - tájékoztatta Timmermanst, hogy sem a Közép-európai Egyetem, sem a Central European University működése nem kerül veszélybe, még akkor sem, ha utóbbinak nem sikerül teljesítenie az új törvényben foglalt feltételeket, mert más formában ugyan, de ebben az esetben is folytatni tudnák a tevékenységüket, és még az üzleti modelljük sem feltétlenül sérülne. Palkovics

"nagyon nagy esélyt" lát arra, hogy a Central European University a jelenlegihez hasonló formában működjön a jövőben is Budapesten.

"A kormány részéről megvan az a szándék és nyitottság, hogy bármilyen megoldásról tárgyaljon. Én azt gondolom, hogy megoldást fogunk találni" - mondta az államtitkár.

A Bruxinfo szerint Brüsszelnek egyelőre nincs hivatalos álláspontja a törvénnyel kapcsolatban, így azt sem lehet megjósolni, holnap dönt-e bármilyen eljárás elindításától. Palkovics mindenesetre biztos ennek az ellenkezőjében: „Nem hiszem, hogy az Európai Bizottság bármilyen szempontból is negatív véleményt fog megfogalmazni a felsőoktatási törvény kapcsán” – közölte kedd délelőtt újságírókkal találkozva a magyar államtitkár.

Hogy mitől gondolná meg magát az Európai Bizottság? Talán attól a kijelentéstől, amelyet Palkovics Brüsszelben az újságírók előtt elmondott. Az államtitkár a Bruxinfo szerint arról beszélt, hogy a CEU további működésére akkor is kínálkozik „számos megoldás”, ha nem sikerül teljesíteni a törvénymódosításban elfogadott előírásokat, vagyis hogy szülessen egy megállapodás az amerikai és a magyar hatóságok között és a származási országban is oktatási tevékenységet kell bonyolítania az egyetemnek. Ebben az esetben – mondta –

a CEU felhatalmazást adhatna a Közép-európai Egyetemnek, és az a megbízásából elvégezhetné a képzést, és a CEU bocsátaná ki a diplomát.

„És semmilyen változás nem történne a diákok oktatásában” – közölte a Bruxinfo tudósítása szerint a magyar államtitkár.

A nyilatkozatról megkérdeztük a CEU rektorhelyettesét. Enyedi Zsolt a hvg.hu-nak azt mondta, ez a megoldás a jelenlegi jogi keretek között (vagyis a múlt héten elfogadott törvénymódosítás óta) nem lehetséges. A Palkovics által javasoltakhoz arra lenne szükség, hogy a korábbi licencszerződés tovább éljen, netán újra lehetséges legyen megkötni a két intézmény között. A másik megoldás pedig egy új rendszer kidolgozása, ami pozitív is lehet a CEU számára, amennyiben valóban semmilyen változást nem jelentene az oktatásban, ám ehhez ismét módosítani kellene a jogszabályt – emelte ki Enyedi Zsolt. A rektorhelyettes azért hozzáfűzte: nekik nagyon fontos lenne, hogy a budapesti egyetem az amerikai oktatási rendszer része maradhasson. Ha a Palkovics által homályosan meglebegtetett „megoldás” ezt nem tenné lehetővé, az nekik nem lenne megfelelő megoldás.

A két intézmény jogi viszonyáról ebben a cikkben írtunk részletesen: A CEU bemenekülhet a Közép-európai Egyetem mögé, de azzal bukik mindent

Közben a kormányfő miniszterelnöki megbízottat is kijelölt a nemzetközi egyetemekkel kapcsolatos diplomáciai tárgyalások lefolytatására. A kiszemelt Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Havasi Bertalan közleményében azt is hozzáteszi: „a kormány meggyőződése szerint a felsőoktatási törvényben szereplő feltételek minden jó szándékú egyetem számára teljesíthetőek”.

Hozzászólások