Rogánék letelepedési kötvényezését csinálja nagyban Trump vejének cége

Rogánék letelepedési kötvényezését csinálja nagyban Trump vejének cége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Siessenek, mert most még félmillió dollárért megszerezhető a zöld kártya, de hamarosan felemelkedik az összeg 1,35 millióra – közölték a Kushner építkezési vállalat vezetői Kínában, ahol egy New Jersey-ben épülő felhőkarcolóra igyekeztek pénzt szerezni.

A cég főnökét nemrég még úgy hívták, Jared Kushner. Ő Donald Trump veje és főtanácsadója. Magas hivatala miatt lemondott a családi cég vezetéséről, de a kínaiak alighogy meghallották az ismerősen csengő nevet, máris rohantak befizetni a pénzt. A híres nevezetes EB-5 programról van szó, amelynek az a lényege, hogy az a külföldi személy, aki befektet amerikai munkahelyek létrehozásába félmillió dollárt, jogosult lesz a zöld kártyára. Trump hevesen bírálta a rendszert a választási kampányban, de az már a múlt. A washingtoni kongresszus szó (és mindenfajta módosítás) nélkül meghosszabbította szeptember végéig az 1990 óta futó programot. A belbiztonsági minisztérium januárban az javasolta, emeljék fel a befektetendő összeget félmillióról 1,35 millió dollárra – emlékeztet a CNN hírtelevízió.

A hírre megugrott azoknak a jelentkezőknek a száma, akik még a félmilliós lehetőségre szeretnének lecsapni. A fokozott érdeklődés miatt sorban állnak a gazdag kínaiak. Persze ha valaki az elnök vejének családi cégében helyezi el a maga félmillió dollárját, akkor picit több esélye van a sikerre. A Kushner család egyébként a bírálatok miatt elnézést kért a névhasználat reklámozása miatt.

Van olyan befektető, akinek három évet is kell várnia. De a kínaiak türelmesek, mert a gyermekük jövője a tét. A többség azért akar az USA-ban élni, mert ott sokkal jobb az oktatási rendszer. Minthogy a legtöbb kínainak még mindig csak egy gyermeke van, ezért a jó oktatás abszolút prioritást jelent a családok számára. Ezt használják ki az élelmes amerikai vállalkozók, élükön az elnök vejének családjával.

Jelentkező van bőven annak ellenére, hogy az Egyesült Államok évi 10 ezer főben maximálta a létszámot. 2011 óta a zöld kártyát ilyen módon megszerző külföldiek 80%-a kínai. Akik ugyan hivatalosan a gyerek oktatását jelölik meg prioritásként, de legalább ilyen fontos az, hogy kihozzák a pénzüket Kínából, és így elrejtsék azt korrupcióellenes nyomozók elől. Akik persze behunyják a fél szemüket, ha Kushner néven keresnek kínai befektetőket Amerikába.

A családi kapcsolatok értékét már a Mennyei Birodalomban is igen fontosnak tartották, a kommunista Kínában pedig nemzeti érdek, hogy az elnök vejének cége éppen ott üzleteljen. Ezért senki sem firtatja különösebben, hogy honnan is származik az a félmillió dollár, amelyet, ha az elnök vejének cégébe fektet be egy kínai, akkor gyorsan zöld kártyát kaphat az Egyesült Államokban.

Hozzászólások