szerző:
bankmonitor.hu

Nem is hinné az ember, hogy mennyivel kisebb lehet a nyugdíjcélú-megtakarítása, ha az olcsó helyett a drága nyugdíjpénztárt választja.

A Bankmonitor számításai szerint egy átlagos helyzetben is csaknem 3 millió forint eltérés adódhat 35 év után, pedig az éves költségekben a differencia mindössze 1,2%. A következőkben kiderül, hogy miért van ekkora eltérés, és az is, hogy mit érdemes még figyelembe venni a belépés/váltás előtt.

Nem véletlenül hívják fel az ügyfél figyelmét mindig a költségekre, mert valóban nagyon sok múlhat rajtuk. A következőkben a Bankmonitor bemutatja, hogy ha valaki a legdrágább önkéntes nyugdíjpénztár helyett a legolcsóbbat választaná, akkor mennyivel maradhatna több a számláján. Bármennyire is meglepő, de valóban milliós összegekről van szó átlagos befizetés esetén is.

Ahhoz, hogy az önkéntes pénztárak költségterhelése összehasonlítható legyen, a jegybank évente közzétett statisztikáira érdemes támaszkodni. Az MNB a közelmúltban tette közzé a 2016-os nyugdíjpénztári díjterhelést, ami az alábbi ábra szerint kedvező képet mutat.

©

A pénztárak által felszámított összesített díjterhelés az utóbbi közel 20 évben jelentősen csökkent. Míg 2000-ben egy átlagos pénztártag éves szinten közel 2%-ot fizetett a pénztárának, addig 2016-ban mindössze 0,8%-ot adott ki vagyonarányosan. Ezt egy hagyományos értékpapírszámla vezetésének költségeivel összehasonlítva, megállapítható, hogy kifejezetten költséghatékony megoldás ilyen formában készülni a nyugdíjra.

Alapvetően két nagy tétel van a kiadások között. Az egyik a pénztár működésére és likviditásának fenntartására megy el, hiszen a nyilvántartásokat vezetni kell, a munkatársakat kifizetni, a leveleket kiküldeni és hasonlók. A másik nagy tétel a befektetésekhez köthető, hiszen mégiscsak azért fizet be az elő-takarékoskodó a pénztárakhoz, hogy évtizedek múlva az infláció felett gyarapodó összeget vehessen ki belőle.

A fő problémát az jelenti, hogy a költségeket nem ugyanúgy vonja le a pénztár. A működésre a befizetéssel arányosan von le díjat, míg a befektetéseknél a teljes vagyonnal arányosan. Ugyanakkor közel sem mindegy, hogy mihez képest mérik a költséget, mert közel tízszeres különbség van a viszonyítási alapban például egy évi 120 ezres befizetésnél is. A jegybank ezt úgy küszöbölte ki, hogy minden kiadást a vagyonhoz mér.

Persze vannak ennek a megközelítésnek is korlátai, például azért, mert a tagságból sokan elég régen tagok már, így nagy vagyon halmozódott fel náluk (alacsonyabb lesz a díjterhelés átlagban, mint egy új belépőnél). Sőt, a számlákon az adó-visszatérítést is jóváírják, vagyis az adókedvezmények hatása is érződik az alacsonyabb díjterhelésben. Ennek ellenére jó viszonyítási alap az összehasonlításhoz a statisztika.

Az átlaghoz képest elég nagy eltérések vannak, külön érdemes megnézni, hogy a legolcsóbb és a legdrágább pénztár mennyiért vállalja a munkát. A Lilly nyugdíjpénztár átlagos díjterhelése 2016-ban 0,18% volt, ami messze a legolcsóbb volt a szektorban. A pénztár viszont már beolvadt, 2017. április elsejével már az Allianz pénztár részét képezi. A legdrágább tavaly az Újszászi Szövetkezeti Pénztár volt, 1,37%-os teljes díjterheléssel.

A két szélső érték között a költségekben 1,19% az eltérés. Nem tűnik önmagában ez olyan soknak, viszont utánaszámolva és több évtizedet alapul véve óriási különbség adódhat. Amennyiben havi 10 ezer forintos befizetéssel, éves 5%-os hozammal, 35 éves futamidővel és az adókedvezménnyel is beszámításra kerül, akkor az olcsóbb fenntartású számlán 2,9 millió forinttal lesz több, mint a drágábbon. Úgy is lehet fogalmazni, hogy 20 évre 12 ezer forinttal többet tud kivenni az elő-takarékoskodó nyugdíjpénztárból mint egyébként, ami nem kis összeg.

Végül egy jó tanács. A költség valóban fontos a választáskor, de más tényezőket is figyelembe kell venni. Végső soron az elért hozam az, ami meghatározza a számla egyenlegét, vagyis ha választani kell, akkor megéri többet fizetni, ha azért cserébe jóval magasabb hozam zsebelhető be.

Számoljon utána ön is, hogy milyen nyugdíj-kiegészítést érhet el!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tizenkilenc dühös ember: így tette be a lábát a NER Sopronba

Tizenkilenc dühös ember: így tette be a lábát a NER Sopronba

Még a kormány is kiborult: 160 éve ez a csokik Ferrarija, most bezáratja a török tulajdonos

Még a kormány is kiborult: 160 éve ez a csokik Ferrarija, most bezáratja a török tulajdonos

Rejtélyes riválisa van a Magyar Postának

Rejtélyes riválisa van a Magyar Postának

Kigyógyult a rákból a kisfiú, aki Batkidként mentette meg San Franciscót

Kigyógyult a rákból a kisfiú, aki Batkidként mentette meg San Franciscót

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Iron Maiden, Depeche Mode, Limp Bizkit – itt a VOLT-aftermovie

Leszámol a tükröződéssel a világ első ívelt kijelzős műszerfala

Leszámol a tükröződéssel a világ első ívelt kijelzős műszerfala