Putyin rábólintott, hogy újra legyen légi járat Moszkva és Kairó között

Putyin rábólintott, hogy újra legyen légi járat Moszkva és Kairó között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az orosz légiközlekedés történetének legsúlyosabb tragédiája után állították le a Kairó és Moszkva közötti járatokat 2015 novemberében. A forgalom februárban indulhat újra.

Elnöki rendeletben engedélyezte csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkva és Kairó közötti rendszeres légi járatok felújítását.

A rendelet Kairó vonatkozásában feloldotta azt az ideiglenes tilalmat, amelynek értelmében az orosz légitársaságok Oroszországból nem szállíthattak orosz állampolgárokat Egyiptomba, valamint visszavonta az utazási irodákra vonatkozó javaslatot is, amely eltanácsolta őket az egyiptomi légi utazást magában foglaló utak eladásától.

Putyin 2015. november 8-án rendelt el Egyiptom vonatkozásában turisztikai tilalmat, miután október 31-én terroristák a Sínai-félsziget fölött felrobbantották a Kogalimavia (nemzetközi üzleti nevén Metrojet) orosz légitársaság 7K-9268-as, Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó menetrend szerinti járatát. Az Airbus A 320-as típusú repülőgépen 217 utas és hétfős személyzet volt. Ez volt az orosz légiközlekedés történetének legsúlyosabb tragédiája.

Putyin december közepén, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel Kairóban folytatott tárgyalása után jelentette be, hogy kész felújítani a Moszkva és Kairó közötti közvetlen légiközlekedést. Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter akkor azt mondta, hogy a kétoldalú forgalom újraindulása február elejére várható.

Az orosz közlekedési és az egyiptomi polgári repülési tárca aláírt egy 2017 februárjában, Moszkvában előkészített jegyzőkönyvet is a biztonsági együttműködésről. Ennek értelmében az Oroszországba légi járatokat indító egyiptomi repülőtereken a biztonságra olyan "orosz jogi személy" szakértői fognak felügyelni, amelyet az Oroszországi Szövetségi Légiközlekedési Ügynökség jelöl ki.