szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem jött össze a diszkontok kitiltása a világörökségi területekről. A miniszterelnök Kínától kérne pénzt, ha nem ad az EU, a nyugat-dunántúliak aggódnak, hogy az osztrák kormány rajtuk spórolna, a vállalkozók pedig kreatívan próbálják megúszni a béremelés pluszköltségeit. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Hiába tiltották ki az új év kezdetétől Budapest világörökségi területeiről a diszkontokat, az üzletek könnyedén kijátsszák a kormány szabályait. Nem is volt nehéz dolguk: mivel a törvény meghatározza, hogy milyen fajta boltoknak nincs helyük a világörökségi területen, elég volt egy csemegepultot beépíteni, hogy azzal már hivatalosan lekerüljön a bolt a tiltólistáról. Egymással eközben látványosan versenyeznek a nagyobb áruházláncok a munkaerőért, az elmúlt félévben szinte mindannyian bért emeltek. Most épp az Aldinál volt egy látványos emelés, a kezdő fizetés náluk nyolcórás munkakörben már bruttó 272 ezer forint – ez négyezerrel több annál, amennyit a Lidl Budapesten fizet.

Gyorsan rájött a H&M, hogy nem volt a legjobb ötlet egy fekete kisfiúval reklámozni „a dzsungel legmenőbb majma” feliratú pólójukat. A cég ellen többen bojkottot hirdettek – a felháborodás pedig csak az után csillapodott, hogy a fiú anyja szólt: fölösleges ezen problémázni, szerinte nincs szó rasszizmusról.

A H&M nem most magyarázkodhatott először: 2014-ben egy Dávid-csillagban ábrázolt koponya miatt kellett visszahívniuk egy pólót. A rivális Zara ugyanekkor egy seriffcsillagos pizsamát dobott a piacra, amit a marketingeseiken kívül valószínűleg mindenki a koncentrációs táborok rabruháinak látott. A Nike az ír piacot lepte meg egyszer egy edzőcipővel, aminek a neve egy, az íreket terrorizáló angol csoporté volt, az Adidas pedig Amerikában próbálkozott egy cipővel, amire pont olyan bokaláncot sikerült tenniük, mint amilyet régen a rabszolgák hordtak.

Egyre többen aggódnak a Nyugat-Dunántúlon a családi pótlék miatt. Az osztrák kormány ugyanis úgy döntött: megnyirbálná az Ausztriában dolgozó szülők Magyarországon élő gyerekei után járó támogatást. Azt, hogy mennyivel közelítené a magyar szinthez a juttatást, és hogy egyáltalán az EU mit szólna ehhez, még nem tudni, de a terv belengetése már elég volt ahhoz, hogy felkorbácsolja az indulatokat. Azoknak nem kell aggódniuk, akik magyar állampolgárok, de van ausztriai lakcímük is.

Az osztrákok 39 ezer olyan magyar gyerekről tudnak, akiknek a szülei Ausztriában dolgoznak, de ők a határ magyar oldalán élnek. A KSH úgy számol: a Győr-Moson-Sopron megyében élők 12 százalékának nem Magyarországon van a munkahelye. Ebből a megyéből 25 ezren, Vas megyéből pedig 7500-an járnak át napi rendszerességgel dolgozni a határ túloldalára – igaz, nem csak Ausztria, hanem Szlovákia is szívja el a munkaerőt.

A hét képe: a tökéletes választ adta a dublini busztársaság, amikor egy kisgyerek nevében megkérdezték, melyik buszok alhatnak a garázsban.

©

Amennyiben az Európai Unió nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínához fordulunk – ezzel a mondattal lepte meg Orbán Viktor a hallgatóságát a legnagyobb német cégek vezetői előtt tartott előadásában. Az persze most már biztosnak tűnik, hogy 2020 után kevesebb EU-támogatást fog kapni Magyarország. De ettől függetlenül a német cégvezetők és Orbán is egészen biztosan tudja: amíg az uniós támogatás legnagyobb része vissza nem térítendő forrás, addig Kína általában csak hitelt ad.

A mostani bejelentés nem az első alkalom volt, amikor Orbán látványos gazdaságpolitikai blöffel szédítette a választóit. Beszélt már arról is, hogy nem akarunk a németek pénzéből élni, 2030-ra lehagyjuk Ausztriát, ugyanekkorra nagyrészt a németek és a visegrádi országok fogják finanszírozni az EU-t, mi pedig már most is a saját lábunkon állunk. Ezek a mondatok hangzatosak, csak éppen ha valaki odafigyel a számokra, könnyen kiderül, hogy legfeljebb álmok lehetnek – hogy miért, azt részletesen bemutattuk.

Túl okos lehetett az új könyvelési rendszer a pénzügyeseknek, egyebek között ezért is kerülhetett csődveszélybe Csanádpalota. A dél-alföldi kisvárosban tavaly kezdték el használni azt a szoftvert, amely szigorúan ellenőrzi, hogy megfelel-e a gazdálkodás az államháztartási törvény minden apró részletének. A szoftver kidolgozói szerint  a helyi tudás hiánya a felelős, nem ők tehetnek arról, hogy jelzi a rendszer a bajt.

De Csanádpalotán nem is az a legfontosabb kérdés, hogy kinek van igaza. Világítás még van, de a közmunkások egy részét már el kellett küldeniük, az állam pedig nem segít. A helyi képviselők leszavazták a polgármester ötletét, hogy adósságrendezési eljárást indítsanak, így nekik kell kitalálniuk a jövő heti ülésig, hogy mit kezdenének a kifizetetlen számlákkal.

Úgy próbálja emelni a fizetéseket a vállalkozók egy része, hogy valójában ne kelljen több pénzt kiadniuk. A feladat nem lehetetlen, de nagyokat kell trükközniük. Sokan például egyszerűsített foglalkoztatásban vesznek fel dolgozókat, de szintén gyakori az is, hogy a béren kívüli juttatásokat és a pótlékokat csökkentik. Ahogy Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet elnöke mondta: „még nem látják a dolgozók, hogy ezrekkel fognak kevesebbet kézhez kapni”.

Tavaly a magyar cégek ötöde csökkentette a mozgó béreket úgy, hogy közben hivatalosan béremelés volt náluk. A GVH akkori felmérése szerint a megkérdezettek harmada beruházásokat és létszámbővítést is elhalasztott. A minimálbér eközben idén is nagyot nőtt, ahogy a garantált bérminimum is emelkedett. Egyedül a közmunkások bére nem változik, nekik nem sok jót jelent, hogy Pintér Sándor csak félrebeszélt, amikor arról kérdezték, mennyivel nőhet idén a közmunkabér.

Több százezer forintos számlákat is kaphatnak meglepetésszerűen azok, akik nem figyelnek eléggé, milyen papírmunkáik vannak a közművekkel kapcsolatban. Többen például hiába adják el a lakásukat, elfelejtik, hogy a közműveket külön kell átíratniuk, így hozzájuk futnak be az új tulajdonos számlái – és rosszabb esetben  a fizetési felszólításai. De nagyon sokan akkor kerülnek bürokratikus labirintusba, amikor az elhunyt szüleik közművekkel kapcsolatos tennivalóit kezelik, vagy épp a tévé- és internetelőfizetéseiket próbálják lemondani.

Nagy kálvária az is, amikor az ember megpróbál elmenni egy szolgáltatótól. A közműveknél ez persze ritka helyzet, de a tévé vagy net előfizetésén annál gyakoribb. Akadt például olyan ügyfél, akit a költözése után jó egy évvel kerestek már végrehajtók, mert állítólag nem küldött vissza egy routert. Ő annyit tudott igazolni, hogy egy dobozt feladott a cég címére, de mivel arról nem szólt a postai igazolás, hogy mi volt benne, kénytelen volt lenyelni a néhány ezer forintos kiadást.

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!