szerző:
hvg.hu

A francia Lactalis a világ egyik legnagyobb tejfeldolgozó cége, az éves üzleti forgalma meghaladja a 17 milliárd eurót. A cég főnöke kénytelen volt beismerni: több mint 12 millió doboz babatejport vonnak ki a forgalomból , mely szalmonellával fertőzött lehet. Magyarországra a Nébih decemberi tájékoztatása szerint nem szállítottak a problémás termékből.

A szalmonella-fertőzés komoly, kisgyermekek esetében akár halálos komplikációkkal is járhat. Franciaországban eddig 35 esetet vizsgáltak, de érkeztek szalmonella-fertőzésről hírek Spanyolországból és Görögországból is a Lactalis termékével kapcsolatban.

Egy észak-franciaországi tejüzem a felelős a súlyos fertőzésért. Ezt bezárták. A hatóságok most azt vizsgálják, mióta tudott a cég vezérkara arról, hogy szalmonella-fertőzött lehet a termék. A főnök a Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak most úgy nyilatkozott, hogy azonnal léptek, miután észlelték a szalmonella-fertőzést, de sokan kételkednek ebben. A francia hatóságok a kereskedő cégeket is vizsgálják, hiszen több nagy áruházlánc azt követetően is kitette a polcokra a dobozokat, hogy már tudhatott a veszélyről.

 Mindez nagy csapás a francia élelmiszeriparra, mely világhírű és igen büszke arra, hogy higiéniai normái messze az átlag felett állnak. A Lactalis botránya most megingathatja a bizalmat a francia élelmiszeriparban és az exportban, mely oly fontos az egész francia gazdaság számára. Ezért a Macron-kormányzat példás vizsgálatot ígér, mind a Lactalis mind pedig a terméket árusító kereskedelmi láncok ellen. Nem véletlen a Macron kormányzat ügybuzgalma ezen a téren, hiszen a Lactalis botrányával a BBC is kiemelt helyen foglalkozik.

A BBC úgy értesült, hogy az érintett európai, ázsiai, latin-amerikai és afrikai országok mindegyikét értesítették, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Ausztráliában nem került forgalomba a termék. A BBC azt írja, a Picot, Milumel és Taranis márkanevű készítményeket december óta már háromszor hívták vissza (hétezer tonnányit decemberben), hogy megelőzzék a bajt.

A Nébih decemberi, a fertőzésről szóló hírek megjelenése után kiadott tájékoztatása szerint az EU-s riasztási rendszer adatai alapján Magyarországra nem szállítottak a problémás termékekből. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kormánytisztviselők is kiakadtak Gulyásra a tervezett kirúgások miatt

Kormánytisztviselők is kiakadtak Gulyásra a tervezett kirúgások miatt

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

Egy 61 éves hajléktalan nőt vittek el elsőként Budapesten, ma lesz a tárgyalása

Nem tudta, hogy csalónak adta el a cégét? Akkor is megbüntethetik

Nem tudta, hogy csalónak adta el a cégét? Akkor is megbüntethetik

Ön is köztük volt? Már több mint 100 milliószor letöltötték az androidos játékot, a PUBG-t

Ön is köztük volt? Már több mint 100 milliószor letöltötték az androidos játékot, a PUBG-t

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Jövő héten ismét megpróbálkoznak egy Szojuzzal

Igazán menő főhadiszállást kapott a Volvo sportkocsimárkája, a Polestar – fotók

Igazán menő főhadiszállást kapott a Volvo sportkocsimárkája, a Polestar – fotók