Ilyen volt, ilyen lett, mutatunk minden részletet a csok új szabályairól

Ilyen volt, ilyen lett, mutatunk minden részletet a csok új szabályairól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
bankmonitor.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy hónapos csúszással, de még a választások előtt módosul a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok rendszere. Az ígéretek szerint az igénylés egyszerűbb és gyorsabb lesz, a lehetőség többek előtt nyílik meg. A Bankmonitor szakértői elemezték a változásokat a hvg.hu-nak.

Szaladgálás helyett elég lesz nyilatkozni

Egy sor dokumentumot kellett eddig az igényléshez összegyűjteni, ami a tapasztalatok szerint megnehezítette az igénylést. Március közepétől elegendő lesz büntetőjogi felelősség tudatában nyilatkozatot tenni, hogy teljesíti az igénylő a feltételeket. Így is sok marad a papírmunka, de legalább nem kell egyesével mindegyik igazolás beszerzésével pepecselni, csak a főbb információkat kell majd feltüntetni.

Nagyon leegyszerűsítve: elég lesz a csokigénylésnél a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés (esetleg építési napló), és egy nyilatkozat az egyéb körülményekről.

Dokumentum bemutatása helyett nyilatkozni kell például arról, hogy:

-  csak olyan személy után igényel csokot, akinek a nevére eddig kedvezményt nem vett igénybe,

-  fennálló házasságról,

-  a közös háztartásban élésről, valamint élettársak esetén ennek időtartamáról,

-  azon gyermekekről, akik után a kedvezményt igénybe veszi,

-  örökbefogadás, bírósági vagy hatósági határozat következtében a háztartásba került gyermekről,

-  büntetlen előéletről,

-  köztartozás-mentességről.

Csak a tb-jogviszonyról kell külön okiratot hozni

©

Fontos újítás, hogy gyakorlatilag az összes dokumentum közül egyetlenegyet kell okirattal is igazolni, és nem elég a nyilatkozat, ez pedig a féléves (180 napos) tb-jogviszony. Az viszont kivételként bekerült a jogszabályba, hogy ha az igénylők egyike középfokú nevelési-oktatási intézménybe, illetve felsőoktatási intézménybe jár, akkor elég erről csak nyilatkozatot tenni. Vagyis az intézménytől sem kell ilyen igazolást kérni.

Szintén kivétel, hogy ha az igénylők közül legalább az egyik félnek külföldi munkaviszonya volt, akkor nála elegendő az igazolás a külföldi tb-jogviszonyról, valamint annak vállalása nyilatkozatban, hogy a csok-szerződés megkötését követő 180 napon belül munkát vállal itthon.

Mindez azok számára lehet kedvező, akik azt tervezik, hogy hazajönnek és itthon vállalnak tartósabban munkát. Számukra nem gond, hogy még nincs is itthon munkájuk, elegendő lesz azt bevállalni, hogy fél éven belül szereznek.

Szűkebb ügyintézési határidő

Eddig nem volt leírva, hogy a csok-igénylésnek mikorra kell lezajlania, de ez márciustól változik. A lényeg, hogy az igénylés benyújtásáról a bank igazolást ad ki és feltünteti benne, hogy a benyújtáshoz képest lakásvásárlásnál 30 napja, míg építésnél 60 napja van dönteni. Ez kitolódhat, ha a banknak az elbíráláshoz még több dokumentumra szüksége van. Amíg ezeket a dokumentumokat be nem nyújtják, addig nem ketyeg tovább az elbíráláshoz felhasználható idő.

Új számítás kezdődik, ha valaki már kapott támogatást

A hatályos jogszabályok alapján, ha már kaptunk korábban vissza nem térítendő támogatást, akkor a frissen igényelt csok összegét ezzel csökkenteni kell. Ez okozhatott némi nehézséget, amiért most egy könnyítés is belekerült a kormányrendeletbe, amit egy példán keresztül mutatnánk be.

Egy pár korábban 2 gyermekkel igényelt régi szocpolt, amire kapott 2,4 millió forint támogatást. Azóta született még 3 gyermekük, és felvennék a csokot új lakásra. A hatályos szabályok szerint 10 millió forint lenne a támogatási összeg, amiből viszont le kell vonni a korábban kapott 2,4 milliót. Vagyis 7,6 millió forintot kaphatnának valójában.

Az új szabályok szerint viszont eltekintenek a korábbi 2 gyermek után kapott támogatástól a számításban. Ezáltal a 3 gyermek után járó teljes, 10 millió forintos összegre jogosultak lesznek. Ha jobban megnézzük, akkor ez azok számára jelent nagy segítséget, akik a korábbi igényléshez képest jóval nagyobb családot alapítottak és új otthonba költöznének.

Van ingatlanja? Jöhet a csok

Nem volt egyszerű eddig az élete annak, aki meglévő ingatlan mellé vett volna egy lakást, méghozzá részben csokból. A szabályok szerint csak az új építésűeknél nem volt korlát, a használt lakásnál egy másik ingatlanban nem lehetett 50%-nál nagyobb részesedése az igénylőnek. A jövőben viszont ezt a részt kitörlik a kormányrendeletből, vagyis az új és a használt lakások esetében is megengedhető lesz más ingatlantulajdon.

Megkezdett bővítésre is lehet igényelni

Sokan vannak, akik nem tudnak nagyobb házat venni, számukra opció a bővítés. Jó hír, hogy a jövőben már megkezdett bővítésre is igénybe lehet venni a csokot. Sőt, míg eddig legfeljebb a bővítési költségvetés 50%-át állta a csok, addig most már a teljes költségvetést ki lehet belőle fizetni.

180 nap van az adásvételi szerződés után

Eddig úgy szólt a szabály, hogy az adásvételi szerződés aláírásához képest 120 napon belül el kellett indítani a csokigénylést. Ezt a határidőt kitolták 60 nappal, így 180 nap lesz erre. Megjegyeznénk, hogy a bank a csok összegét az eladónak fizetheti ki, vagyis ennek figyelembevételével kell a vételárrészleteket is kiszámolni.

Az alábbi csokkalkulátor megmutatja, mekkora támogatás vehető fel.

A csok 10+10 hitelbe adóstárs is bevonható

Apróságnak tűnhet, de mégsem az, hogy ha legalább 3 vagy több gyermekre veszünk fel csokot, akkor a csok 10+10 keretében adható kedvezményes hitelhez olyan adóstársat is be lehet vonni, aki egyébként a támogatásban nem részesül. Ezzel egyebek között azokat a többgyermekes, de egyszülős családokat lehet támogatni, ahol az igénylő egyedül nem tudja teljesíteni a kedvezményes hitel felvételét. Pedig ez a hitel most a legjobb kondíciókkal érhető el, az állami kamattámogatás miatt végig 3%-os kamatot kell csak kifizetni cserébe.

A kamattámogatott hitelnél eltörlik a 6 hónapos szabályt

A csok 10+10-nél a kamattámogatásnak volt egy fontos feltétele eddig. Azt mondták ki, hogy a hitel folyósítása a csokigénylés benyújtásához képest 6 hónapnál tovább nem húzódhat az igénylőnek felróható okból. Ha ez mégis bekövetkezett volna, akkor a kamattámogatásra való jogosultság elveszik. Ez a jövőben kikerül a rendeletből, így ez sem jelent többé akadályt.

Változnak az adó-visszatérítés szabályai

Szélesedik az a kör, amely építés esetén adó-visszatérítést kaphat, ugyanis a friss szabályok alapján az öregségi nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkaphatják ezt a kedvezményt. További lényegi módosítás, hogy az áfa-visszatérítést mindenki megkaphatja, aki 27%-os áfakulcsos számlát nyújt be. A limit továbbra is maximálisan 5 millió forint lesz építkezés esetén.

Az adóhatóság is vizsgálódni fog

Valóban nagy könnyítés, hogy nem kell minden egyes dokumentumot benyújtani, hanem elegendő lesz több nyilatkozatot tenni. Azonban ez nem jelenti önmagában azt, hogy visszaélhetnénk a rendszerrel. Eddig csak a járási hivatal vizsgálhatta, hogy jogszerűen vették-e fel a csokot, viszont most már az adóhatóság is meg fogja ezt tenni.

Az egyik fő elvárás a csoktól, hogy 10 évig életvitelszerűen az igénylő szülőknek és a gyermekeknek, akik után igénybe vették a támogatást, az így megszerzett lakásban kell lakniuk. Ennek a határidőnek a végéig vizsgálódhat az adóhatóság. Ilyen szempontból semmiképpen sem éri meg az adminisztrációs könnyítést visszaélésre felhasználni, mert idővel úgyis kiderül a turpisság.

Hozzászólások