szerző:
hvg.hu

Az Altenrhein Aviation AG szerint a társaság sem Szabó Gábornét, sem Kósa Lajost, sem Czakó Jánost nem ismeri.

Sem Szabó Gáborné, sem más magánszemély soha nem volt Altenrhein Aviation AG részvényese. Kósa Lajos és Czakó János sem képviselőként, sem más minőségben nem vettek részt a cég éves közgyűlésein, őket sem a cég, sem részvényesei nem ismerik, velük kapcsolatban nem álltak – olvasható abban a március 18-i, vasárnapi keltezésű, lapunkhoz is eljutott közleményben, amelyet a svájci cég vezérigazgatója, Thomas K. Schilliger írt alá.

A társaság közölte azt is, hogy a magyarországi újságcikkekben emlegetett időszakban, vagyis 2013-tól a 2015 közepén lezajlott tulajdonosváltásig a Pilatus AG volt egyedüli, száz százalékos részvényese az Altenrhein Aviation AG-nak. A jelenlegi részvényes 2015 közepén vásárolta meg és tulajdonolja a mai napig is a száz százalékos részvénycsomagot az Altenrhein Aviation AG- ban – tették hozzá.

A svájci cég jelezte: a társasággal kapcsolatos valótlan információk, feltételezések a cégnek magának és a munkatársainak is kárt okoznak.

Szerdán a Magyar Nemzet írta meg a Kósa Lajossal összefüggésbe hozott, meglehetősen szövevényes csengeri örökösödési üggyel kapcsolatban, hogy Kósa Lajos valamint egy Czakó László nevű férfi állítólag megbízottként volt jogosult eljárni a kisrepülőket üzemeltető neves svájci cég, az Altenrhein Aviation AG 2013-as és 2015-ös részvényesi találkozóján.

A cikkben dokumentumokra hivatkozva állították azt is: a svájci cégnek részvényese volt a Kósát és Czakót megbízó Szabó Gáborné. A lap által részleteiben még ismertetett másik közjegyzői dokumentumból állítólag az derül ki, hogy Czakót arra is felhatalmazták, hogy 2015 novemberében és decemberében 25-25 millió eurót vegyen fel a megbízó svájci széfjéből.

A héten ugyancsak a Magyar Nemzet írta meg az eredeti történetet, vagyis azt, hogy egy csengeri nő állítólag 4,3 milliárd eurós örökölt vagyont szeretett volna rábízni a volt debreceni polgármesterre, jelenlegi tárca nélküli miniszterre. Kósa Lajos először „német hölgyként”, pár órával később „csengeri háztartásbeliként” emlegetette megbízóját, akiről később kiderült, hogy Szabó Gábornénak hívják.

Kósa Lajos kedden azzal védekezett, hogy a nővel 2016-ban megszakította a kapcsolatot, mert "rájött, hogy humbug az egész", illetve szerint a nő "egy nagyon jól felépített történettel csapta be".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Joó Hajnalka Itthon

"Kósa úrnak ehhez semmi köze" - Megszólal az "örökség-gate" egyik kulcsszereplője

Igaz, hogy jó viszonyban voltunk és jól tudtunk együtt dolgozni, de mindent azért nem kötöttünk egymás orrára - így magyarázta a hvg.hu-nak a Kósa Lajos egyik bizalmi emberének tekinthető, a fideszes politikust anno a "csengeri szélhámosnővel" összekötő Orendi Mihály. A volt debreceni sportközpontvezető tavaly év végén állítása szerint megszakította a kapcsolatot Szabó Gábornével, a nő cégében ugyanakkor a mai napig résztulajdonos és ügyvezető. Állítása szerint nem ért rá kiszállni belőle.

Joó Hajnalka Vállalkozás

Kósa bizalmi embere volt a kapocs a "csengeri szélhámosnőhöz"

Egyre mélyebb és egyre különösebb összefüggések derülnek ki a tárca nélküli miniszter és volt debreceni polgármester és az őt néhány éve utóbbi minőségében megkörnyékező, általa csak "csengeri szélhámosnőként" emlegetett Szabó Gáborné között. A hvg.hu szerda délelőtt Csengeren próbált beszélni a 4,3 milliárdos öröksége kezelésével Kósát megbízó nővel, de nem jött ki a házból, a család egy barátja beszélt helyette. Az illető azt mondja: Szabóné mostanra csalódott a miniszterben és üzlettársaiban, ezért megszakítja velük a céges kapcsolatot, és mindent visszavon, amiben megállapodtak.