Hiába gyengül a forint, Matolcsyék nem léptek

Hiába gyengül a forint, Matolcsyék nem léptek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Rekordalacsony maradt az alapkamat.

Nem változtatott az MNB Monetáris Tanácsa az alapkamaton, és a jegybanki betétek kamatait is változatlanul hagyták. Így az alapkamat továbbra is rekordalacsony, 0,9 százalékos.

A mostani döntés leginkább azért volt érdekes, mert a forint az elmúlt napokban szinte folyamatosan gyengült. Azt kizárták a szakértők, hogy változzanak a kamatkondíciók, de azt így is kíváncsian várja mindenki, hogy a jegybank megpróbál-e olyan üzenetet küldeni, amellyel meg lehet nyugtatni a piacot. A kamatdöntés mellé hagyományosan egy közleményt is kiadnak, a szakértők leginkább azt várták, hogy ebben megpróbálják-e megnyugtatni a piacokat.

A közleményben azt írták: az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban a nemzetközi pénzügyi piaci hangulat erősen ingadozott. A dollár érdemben felértékelődött, az USA hosszú hozamai emelkedtek. Ennek hatására romlott a feltörekvő piaci kockázatvállalási hajlandóság, ami hatással volt a kelet-közép európai régió piaci folyamataira is.

A Monetáris Tanács laza monetáris kondíciók tartós tartására vonatkozó iránymutatása nem változott, azonban a piac által árazott hozamgörbe felfelé mozdult el – közölte a jegybank. A devizaswappiaci, bankközi és állampapírpiaci hozamok emelkedtek, a piaci volatilitás nőtt. Ezeket a folyamatokat a jegybank az elsődleges célja, az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából értékeli – írták.

A legtöbbek szerint nem valószínű, hogy az MNB túlságosan aggódna a forintgyengülés miatt, főleg úgy, hogy nem hirtelen szakadt be az árfolyam az elmúlt napokban, hanem folyamatos, de lassú a gyengülés.

A forintárfolyam hétfőn került kétéves mélypontra, akkor már 319 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért. Ma reggelre visszatért az árfolyam a 318-as szint alá, a nap legnagyobb részében 316,5 és 317,5 között jár a mutató.

Hozzászólások