A foci-vb biztosítói terrorakcióktól és rendbontástól tartanak

A foci-vb biztosítói terrorakcióktól és rendbontástól tartanak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alaposan megemelkedtek az oroszországi labdarúgó világbajnokság biztosítási díjai a terrorcselekmények, illetve a focihuligánok által jelentett kockázatok miatt. A veszélyek nagyobbak, mint a biztonsági szempontból ugyancsak problémásnak tartott 2014-es brazíliai vb idején.

A The Moscow Times című moszkvai lap által megszólaltatott szakemberek szerint a vb biztosítási értéke 10 milliárd dollár körül van, s a stadiontulajdonosok, szolgáltatók, illetve játékosok által fizetett díjak legalább tíz százalékkal magasabbak, mint a legutóbbi világbajnokság idején voltak. A biztosítók egyebek mellett az anyagi károk, emberrablás, kibertámadások, illetve személyi sérülések esetén fizetnek.

A díjak állítólag még magasabbak is lehettek volna, ám a 2014-és, Szocsiban rendezett téli olimpiát sikerült mindenféle gond nélkül megúszni, s így a biztosítók optimistábbá váltak. Az is csökkentette valamennyivel az áremelkedést, hogy a cégek versenyeznek a különféle események biztosításáért.

“A legnagyobb veszélyt a terrortámadások lehetősége jelenti, de kockázat még egy-egy mérkőzés elmaradása, illetve más helyszínre való áthelyezése is” - idézte a The Moscow Times James Daviest, az Integro biztosítási brókercég sportbiztosításokkal foglalkozó vezetőjét. Szerinte Oroszországban a terrorcselekmények, illetve a huligánok esetleges akciói jelentik a legnagyobb veszélyt.

A legnagyobb értéket a stadionok jelentik, ezeket egyenként 1-1 milliárd dollárnyi értékre biztosították. 250 millió körül van az esetleges terrorcselekmények esetendén fizetendő biztosítási összegek nagysága.