Nyugalom, szépen gyarapszik a közpénzünk a jegybanki alapítványoknál

Nyugalom, szépen gyarapszik a közpénzünk a jegybanki alapítványoknál

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A legtöbb pénz ingatlanban van.

Biztonságos befektetések mellett folyamatosan nő a Pallas Athéné Alapítványok vagyona – közölte az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt.

A tájékoztatás szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné Alapítványok 4,316 milliárd forinttal gyarapították vagyonukat alapításuk óta. Az alapítványoknak juttatott 266,4 milliárd forintnyi vagyon értéke 270,716 milliárd forintra nőtt. Az alapítványok és az általuk alapított gazdasági társaságok

Az Optima közleményében felidézte, hogy az alapítványok a rájuk bízott vagyont nem költhetik el, csak befektethetik, és annak hozamát használhatják fel tevékenységük finanszírozására.

Miközben Pallas Athéné alapítványai rendre közhírré teszik, mennyivel gyarapították vagyonukat, luxusköltéseikről nem szívesen számolnak be. Legutóbb az Átlátszó nyomására árulták el, hogy Pallas Athéné szobrát több mint 63 millió forintért rendelték meg, bútorszobrokat is terveztettek és készíttettek, bő 34 millióért. A tavaly év végi, 21 millió forintos szőnyegszámlájukat – kézzel csomózott gyapjúról van szó – pedig további 17 millióval fejelték meg. Feltűnő, hogy csak idén több mint 120 millió forintért rendelték meg az alapítványok az Antal Kadosa Adorján érdekeltségében álló, közbeszerzési tanácsadó Provital Zrt. szolgáltatásait.