szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nébih és laikusok is kóstoltak.

16 koktél- és cseresznyeparadicsomot teszteltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal munkatársai. A termékek nem tartalmaztak határérték feletti szermaradékot és mikrobiológiai szempontból is kifogástalannak bizonyultak – derül ki a hivatal közleményéből.

Beltartalmi értékek közül a cukor-, a szárazanyag-, a nedvesség- és a savtartalmat nézték meg a szakemberek, akik C-vitamin- és likopintartalmat is mértek. A termékek összes cukortartalma 3,03-6,43 g/100g érték között változott. Legmagasabb cukortartalma a magát cukorfalatként jelző terméknek volt. A C-vitamin esetében a mért értékek 21,2-48,2 mg/100g között mozogtak. Érdekesség, hogy a legtöbb C-vitamint a legmagasabb cukortartalmú paradicsom tartalmazta.

A termékek nyomon követhetősége is rendben volt, akárcsak a jelölésük.

Összességében elmondható, hogy a vizsgált paradicsomok jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek – írta a hivatal.

Volt kedveltségi teszt is, laikus bírálók és szakértők pontozták a koktélparadicsomok külső megjelenését, állagát, illatát, valamint ízét. Ezek alapján a Nemeskert Kft. által forgalmazott Cherry paradicsom bizonyult a legjobbnak. Másodikként zárt a Veresi Piroska, míg a harmadik helyen a Veresi Bíborka koktélparadicsom végzett.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!