szerző:
Zelki Benjámin

Mint megírtuk, májusban kivágtak egy halom fát a Margitszigeten a régi teniszstadion bontása miatt. Budapesten rendezik a 2019-es Hungarian Open ATP World Tour tenisztornát, azonban hogy ne mindeig ideiglenes helyszíneken bonyolítsuk le az ehhez hasonló rangos nemzetközi versenyeket, szükséges lenne egy új teniszstadion megépítése valahol. 

A kormány a jövő tavaszi verseny helyszíneként egy 2017 június 2-ai határozatban eleve a Margitszigetet jelölte meg helyszínnek,

ezt a lokációt fogadta el előzetesen az ATP is, a tavaszi versenyt tehát egy csak ott épült létesítményben rendezhetnénk meg.

Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára lapunk kérdésére azt mondta: a budapesti tenisz versenyhelyszín építésének ügyben folyamatban van egy elég előrehaladott egyeztetés a kormány, a magyar, és a két nemzetközi teniszszövetség (ATP, WTA) között - az ügyben a közeljövőben várható döntés. Richter szerint a jövőévi ATP versenyre már nem készül el a margitszigeti helyszín, illetve a jelenlegi tervek szerint már a Margitszigetre sem egy nagy, csak egy a Sziget arculatához illeszkedő, kisebb helyszínt terveznének.

Ezért jelenleg igen valószínű, hogy a Margitszigeten egyelőre nem épül semmilyen létesítmény.

Két kérdés viszont továbbra is nyitva áll: épül-e egy másik, jóval nagyobb komplexum valahol máshol a városban, amely alkalmas lesz végre nemzetközi teniszversenyek rendezésére, egy a Margitszigetnél erre alkalmasabb helyen, és akkor nem kellene ügyelni a létesítmény méreteire sem. Szintén nyitott kérdés, hogy mi lesz a margitszigeti, már ledózerolt létesítmény helyén. Építenek ide egy másik, sokkal kisebb

Engedély nélkül vágták a fákat

Még februárban, alig egy nap alatt fogadta ela parlament a Margitszigetre építendő teniszstadiont. Ezt azonban röviddel az elfogadás után Áder János államfő és Tarlós István főpolgármester is megvétózta. Ezután váratlanul érte a lakosságot a területen elkövetett fakivágás, erre a főpolgármesteri hivatal is azt mondta, nem adtak engedélyt, és utólag az Állami Számvevőszék is elmarasztalta a bontásban eljáró Nemzeti Sportközpontokat, mely a Tiborcz István érdekkörébe tartozó WHB-vel végeztette el a munkát. Így nézett ki a terület a fakivágás után, azóta nem változott semmi a helyszínen:

A Nemzeti Sportközpontok akkor nem válaszolt arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a Margitszigeten, vagy máshol épül-e meg az új stadion.

Teniszszövetség: soha senki nem akart óriás-stadiont

Lapunk most Richter Attilát, a Magyar Teniszszövetség főtitkárát kérdezte a kialakult helyzetről, aki azt mondta, a margitszigeti teniszstadion ügyével egyben az is eldől, sikerül-e végre a nemzetköti teniszversenyek (ATP, WTA) kritériumának megfelelő létesítményt építeni.

Richter Attila kitért arra is, tévedés volt a médiában megjelent 26 méteres teniszstadion, amit a Margitszigetre terveztek, soha nem is volt ekkora létesítményről szó,

úgy tűnik, a törvényben egyszerűen elírták a számokat,

mondja a főtitkár. Hozzátette azt is, a teniszszövetség mindig is egy zöld, a Sziget adottságait figyelembe vevő létesítményben, és hozzá tartozó fenntartható infrastruktúrában gondolkodott - a Szigetre a versenyek idejére sem jöhetne be senki autóval,

a helyszínre érkező sportolók, csapataik, és a nézők szállítását kishajókkal, elektromos autókkal és elektromos kisbuszokkal oldanák meg.

Ez a terv tehát gyökeresen ellenkezik azzal,ami a törvényben - és a médiában megjelent, melyben az szerepelt, figyelmen kívül lehet hagyni egy sor a Margitszigetre vonatkozó jelenlegi szabályozást - árvízvédelmi, környezeti, stb. - és be lehetne jönni autóval is a Szigetre a rendezvények idejére.

Richter azt is elmondta azonban, volt egy viszonylag jelentős áttervezés a projektben, miután Tarlósék azt mondták, eljárás indul a fakivágások után, és lesz következménye. A főtitkár szerint jelenleg két lehetőség van:

a Margitszigeten épül meg a létesítmény, de akkor egy kicsi, a versenyek idejére ideiglenes mobillelátókkal bővíthető, ATP-kompatibilis, de a Davis-kupa követelményeinek is megfelelő létesítmény lenne, az év többi részére viszont visszabontanák, és a egy kis, a fák között megbújó teniszklubként üzemelő pályák maradnának csak a helyszínen.

Ezek egyáltalán nem terjeszkednének túl azon a területen, melyen korábban is teniszstadion állt, és sokan azt szeretnék, ha a jövőben is az lehetne itt, fogalmazott Richter.

A másik lehetőség is áll azonban, mely szerint építenek egy másik, jóval nagyobb létesítményt máshol, és akkor nem kellene ügyelni a méretekre, ezesetben azonban a margitszigeti területtel nem lenne semmi. Mindez a most folyó egyeztetéseken dől el.

EDDIG

Furcsa a főváros állásfoglalása

Tarlós István főpolgármester júniusi sajtótájékoztatóján a hvg.hu kérdésére elmondta, felszólításukra a kormányhivatal eljárást indított az engedélyük nélkül végzett fakivágás ügyében, és komoly bírságokra lehet számítani.

ATP-torna ide vagy oda, az érvényes hatósági rendelkezéseket be kell tartani,

mondta sajtótájékoztatóján kérdésünkre a főpolgármester. De tényleg ennyire megrendítette Tarlósékat az eset? Richter Attila szerint a főpolgármester régóta tudott a margitszigeti teniszstadionról, illetve ellentmond a főpolgármester meglepetésének az is, hogy a Margitsziget egy 2013-as, Tarlós által jegyzett fejlesztési koncepcióban is részletesen írnak új teniszstadion építéséről, konkrétan ezt:

Közbenjárásunknak köszönhetően elindult egyközös gondolkodás a felújításról a Tenisz szövetséggel. Így várhatóan a teniszsport részére biztosított állami fejlesztési források is érkeznének a rekonstrukcióhoz és így egy megújult teniszcentrum szolgálhatná a sportág céljait. A helyszín adottságai kivallóak, elérhető közelségben van parkoló, és a tömegközlekedés színvonala is megfelelő. A létesítmény a rekonstrukciót követően alkalmas alakossági szabadidősport és a versenysport igények kielégítésére.

 

Már van, aki nyerne az üzleten.

A május 3-ai HVG arról ír, Szalay Balázs Dakar-ralis már bejegyzett egy vendéglátóipari vállalkozást a margitszigeti teniszközpont helyszínére, éttermet nyitna itt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt

Őrizetbe vette a rendőrség "az osztrák Józsefet" a világtól elzártan élt holland család miatt

A tájfun idején a hajléktalanokat nem engedték be a tokiói óvóhelyekre

A tájfun idején a hajléktalanokat nem engedték be a tokiói óvóhelyekre

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Igaz, hogy 21 milliárd forint ez a lakás, de adnak hozzá egy Aston Martin Vulcant

Igaz, hogy 21 milliárd forint ez a lakás, de adnak hozzá egy Aston Martin Vulcant

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után

Több mint 70 embert kellett ellátni a Katalóniában történt éjszakai tüntetések után

Visszatért a Fortnite, miután a játékot hosszú órákra elnyelte egy fekete lyuk

Visszatért a Fortnite, miután a játékot hosszú órákra elnyelte egy fekete lyuk