szerző:
hvg.hu

Szeptember végéig vissza kell utalniuk az önkormányzatoknak az államkincstárnak azokat a még el nem költött uniós támogatási előlegeket, amiket a kormány még a választások előtt osztogatott szét.

Bár a választások előtt számos uniós forrás-előleget szétosztott a kormány az önkormányzatoknak, a költségvetés hiánya miatt most vissza kell utalni a pénz egy részét – írja a Népszava.

A lap úgy tudja, az elmúlt napokban számos település polgármestere kapott egy levelet, amelyben a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára értesíti őket, hogy ha a település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatási előleg összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használt összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista vezetője a lapnak azt mondta, szerinte az állam így akarja "kozmetikázni" a költségvetési hiányt, amely részben épp amiatt keletkezett, hogy az országgyűlési választások előtt az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét átutalták az önkormányzatoknak.

A pénzt a választások előtt javarészt a költségvetés terhére fizették ki, ez pedig jelentős, 1646 milliárd forintos hiányt okozott a központi költségvetésben, ami az egész évre betervezett hiány több mint 120 százaléka.

Az önkormányzatoknak nem felesleges pénzeket kell visszautalniuk, csak azt, amit még nem költöttek el a pályázatokra kapott előlegből. Hajdúdorognak például közel kétszáz millió forintot kell visszaküldenie szeptember végéig, ebből épületfelújítást, barna mezős beruházást, és kerékpárút-építést terveztek, de a visszautalás után majd külön-külön kell elkérniük a pénzt a MÁK-tól. Az intézkedés a kisebb településeket is érinti.

Gémesi György, Gödöllő városvezetője, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ez az intézkedés tovább szűkíti a települések önrendelkezéshez való jogát és baljós árnyakat vetít előre.

A Magyar Államkincstár egyelőre nem reagált a lap megkeresésére, de a Pénzügyminisztérim pénteken közleményt adott ki, amelyben azt írták, a kormány nem veszi vissza az önkormányzatoknak járó fejlesztési forrásokat, azok továbbra is a települések rendelkezésére állnak, "csupán a számla vezetője változik". A minisztérium szerint ezzel a források felhasználása még inkább biztosítottá válik, mivel a kincstári számláról csak az adott fejlesztési célhoz kötődő kifizetések teljesíthetőek.

A minisztérium azzal érvel, hogy az államháztartásról szóló törvény előírja, hogy a helyi önkormányzatok által elnyert, 100 millió forintot meghaladó összegű uniós források kifizetése csak az adott település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára történhet, ezért kell a korábban kereskedelmi banki számlára kiutalt, még fel nem használt uniós forrásokat szeptember 30-ig visszautalni a település Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára, ha a megítélt támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot és az adott projekt nem zárul le október 31-éig.

"Az önkormányzatok mozgásterét, a számukra megítélt források felhasználási jogosultságát egyáltalán nem csökkenti a kincstári számlára történő átvezetés. Tehát arról sincs szó, hogy a már kifizetett uniós forrásokat „visszavenné” a kormány az érintett településektől" - írta a minisztérium, amely arra viszont nem tért ki, hogy miért került akkor a pénz a kereskedelmi banki számlákra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tüntetések mérlege: összenőtt, ami nem tartozik össze?

A tüntetések mérlege: összenőtt, ami nem tartozik össze?

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Új alelnökei vannak a Jobbiknak

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone

Megvan, mikor téríti vissza a korábbi különbözeteket előfizetőinek a Vodafone