szerző:
hvg.hu/MTI

Az a tét, lesz-e a jövőben Európai Unió – ezzel jelentkezett be Frans Timmermans az európai szocialisták csúcsjelölti tisztségére.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke bejelentette: elindul az Európai Szocialisták Pártjának 2019-es csúcsjelölti tisztségéért. Timmermans a magyar kormány legnagyobb bírálójának számít az Európai Bizottság mostani tagjai közül.

A holland politikus a Financial Timesnak adott interjújában közölte, azért döntött az indulás mellett, hogy elmondhassa a gyerekeinek, ő "mindent megpróbált" az EU létét fenyegető veszélyek elhárítása érdekében.

"Hatalmas a tét. Ez az első európai parlamenti választás, amelyik nem arról szól, hogy a jobboldal vagy a baloldal lesz-e kicsit erősebb, hanem arról, hogy lesz-e egyáltalán a jövőben Európai Unió" – fogalmazott. Sajtójelentések szerint az alelnököt többek között a német, az olasz és a spanyol szociáldemokraták is támogatásukról biztosították.

A PES listavezetőjének eddig csak Maros Sefcovic szlovák bizottsági alelnök jelentkezett be hivatalosan, Christian Kern volt osztrák kancellár pedig jelezte, hogy ő is így fog tenni.

A szocialisták a mostani állás szerint csak a második helyre esélyesek az EP-választáson, de a magyar kormány számára nem lenne sok köszönet abban sem, ha a Néppárt csúcsjelöltje kerülne az Európai Bizottság élére. A finn Alexander Stubb amint bejelentkezett csúcsjelöltnek, arról beszélt, hogy „ha a Fidesz elfogadja az EU alapértékeit, maradhat az Európai Néppártban, ha pedig nem, akkor mennie kell”. Ellenfele, a német Manfred Weber is első dolgai között jelentette be még az indulása szeptemberi bejelentésekor, hogy meg fogja szavazni a Sargentini-jelentést.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

Jobb lesz a Snapdragon chipes Galaxy S10, mint a Samsung chipjével szerelt?

Jobb lesz a Snapdragon chipes Galaxy S10, mint a Samsung chipjével szerelt?

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n

Választások, Avicii, frankfurti leves – ezekre kerestek a magyarok idén a Google-n

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad

Botrány a Parlamentben: Gyurcsány lesből támad