szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Illúzió, hogy a modern technológia a közlekedést kevésbé szennyezővé teszi” – nagyjából ez a fő üzenete annak a könyvnek, amely a napokban jelent meg Franciaországban.

A szerző, Laurent Castaignede korábban egy évtizeden át egy nagy francia autógyártó cégnél dolgozott fejlesztőmérnökként. A Le Nouvel Observateur hetilap internetes kiadásnak adott interjújában elismeri: a jövő autója az elektromos meghajtású jármű. De… és nagyon sok a de. Először is: Castaignede szerint egy elektromos autó, még az elindulása előtt kb. ötven százalékkal nagyobb globális környezetszennyeződést okozott, mint egy hagyományos üzemanyagú jármű. Hogy miért? A könyv szerzője szerint az akkumulátorokhoz szükséges ritkafémek bányászata elképesztően környezetromboló hatásokkal jár. Persze ezeket a ritkafémeket Afrikában vagy Ázsia távoli vidékein termelik ki, a globális hatásokról az elkényeztetett Nyugat fogyasztóinak fogalmuk sincs. 

A francia szerző szerint az az elektromos autó a potenciálisan szennyezőbb, amit ritkán használnak. Tehát azt javasolja, hogy a legtöbbet futó szállító járművek és a taxik legyenek minél előbb 100 százalékban elektromos meghajtásúak. Ezt az érvet egy bonyolult technológiai magyarázattal támasztja alá, erről nyilván még nagy viták lesznek. De azt is állítja Laurent Castaignede, hogy a világon ma forgalomban lévő egymilliárd autót nem lehet teljesen elektromosra cserélni. Ehhez egyszerűen nincs meg az akkuk gyártásához szükséges ritkafémkészlet. Tehát a hagyományos üzemeltetésű autókkal még sokáig együtt fogunk élni. És Castaignede szerint van még egy veszély: az egyre sokasodó elektromos autók akkuinak a feltöltéséhez energia kell, és ezt sok országban majd szénerőművekből teremtik elő. Tehát a villanyautó önmagában nem megoldás a vészes klímaváltozás, a felmelegedés ellen.

 A most megjelent könyv szerzője szerint sokkal komplexebb, a valós és globális környezeti hatásokat jobban figyelembe vevő megoldásokra lenn szükség. Persze ezek megtalálását nem segíti elő a rövid távú bizniszekben utazó, világméretű nemzetközi vállalatok pillanatnyi üzleti érdeke. (via Le Nouvelobs)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!