szerző:
hvg.hu

A rektor szerint még mindig nyitott a CEU a megállapodásra.

Levélben kérte az Európai Bizottság segítségét a CEU rektora. A november 2-i keltezésű, Frans Timmermansnak, a brüsszeli testület jogállamiságért felelős alelnökének címzett írásában ígéretei betartását kérte számon Michael Ignatieff.

A Politico által megszellőztetett levélben a rektor tájékoztatta Timmermanst arról, hogy a CEU teljesíti a Lex CEU előírásait, a magyar kormány azonban, az amerikai nagykövetnek tett ígérete ellenére nem írja alá a további működéshez szükséges megállapodást. A CEU vezetője október 25-én jelentette be, hogy ha egy hónapon belül nincs megegyezés, az intézmény fő tevékenységét Bécsbe helyezi át.

Ignatieff megemlítette a magyar kormányt elítélő Sargentini-jelentés elfogadását is, aminek szerinte „látszólag semmilyen hatása nincs a kormány viselkedésére annak ellenére, hogy még saját szövetségesei is megszavazták azt”.

Kiemelte, ha a CEU a megegyezés hiányában valóban kénytelen Bécsbe költözni, az precedenst teremt: „az európai történelemben első alkalommal fordul elő, hogy egy szabad oktatási intézménynek el kell hagynia egy EU-tagállamot”. Az intézménynek azt sem sikerült elérnie, hogy az Európai Bíróság meghallgassa, pedig a megkésett igazságtétel egyenlő a megtagadottal – írta.

Ha a CEU távozni kénytelen, az azt jelentené, hogy a tagállamokat tömörítő Tanács és az Európai Bizottság képtelen volt kiharcolni és biztosítani, hogy egy tagállam tartsa be a legfontosabb alapelveket és értékeket – áll a levélben. Ez teljességgel elfogadhatatlan és káros következmény Európa és intézményei számára – fogalmazott Ignatieff, és hozzátette: a CEU még mindig nyitott egy olyan megoldásra, amely garantálja, hogy Magyarországon működjön tovább.

(Politico)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Újabb 11 anyagot tettek fel a dizájnerdrogok listájára

Újabb 11 anyagot tettek fel a dizájnerdrogok listájára

Lassan ment a tervezés a NASA-nak, aztán segítségül hívtak egy különleges programot

Lassan ment a tervezés a NASA-nak, aztán segítségül hívtak egy különleges programot

Egy Micky egérnél is öregebb Disney-figuráról került elő egy rajzfilm

Egy Micky egérnél is öregebb Disney-figuráról került elő egy rajzfilm

Fagyos szuperföld kering tőlünk alig hat fényévnyire

Fagyos szuperföld kering tőlünk alig hat fényévnyire