szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több ügy már bíróság elé került.

Felszólító levelet küldött az Európai Bizottság Magyarországnak, mert nem ültette át az energiahatékonyságról szóló uniós irányelv egyes rendelkezéseit. Az összesen hét országnak küldött figyelmeztetés egy újabb kötelezettségszegési eljárás kezdetét jelenti.

Mint elmondták, az irányelv az Európai Unión belüli energiahatékonyság előmozdítását célzó intézkedések közös keretrendszerét hozza létre. Azt kívánja elérni, hogy az unió teljesíteni tudja az energiahatékonyság 20 százalékos javítására irányuló 2020-ra kitűzött uniós célt, illetve hogy a 2020 utáni időszakban további előrelépést lehessen elérni az energiahatékonyság terén.

Az érintett tagállamoknak két hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak az Európai Bizottság által megfogalmazott érvekre, ellenkező esetben az indokolással ellátott vélemény küldéséről határozhat.

Nem ez az egyetlen eljárás Magyarország ellen az energiaügyben: májusban egy régóta húzódó ügyben citálta az Európai Bíróság elé az országot az Európai Bizottság, akkor a légszennyezettséggel kapcsolatos szigort kérte számon Brüsszel.

Bíróság előtt van a Magyarországgal szemben az energiahálózati díjakkal kapcsolatban indított eljárás – a kormány szavaival a rezsiharc – is. Itt azt kifogásolja Brüsszel, hogy a kormány rendeletben határozza meg az energiahálózati díjakat, amelyek ellen korlátozottan tudnak fellépni a piaci szereplők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kényszerű home office fellendítette az önfoglalkoztató szexmunkások üzletét

A kényszerű home office fellendítette az önfoglalkoztató szexmunkások üzletét

Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára

Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára

Amerikai kutatók szerint kifejezetten rossz ötlet templomba menni a járvány idején

Amerikai kutatók szerint kifejezetten rossz ötlet templomba menni a járvány idején