szerző:
hvg.hu

A kormány a várakozásokkal ellentétben nem döntött a minimálbér jövő évi emeléséről az idei utolsó ülésén, így nyitva maradt a kérdés. A munkaadók és a munkavállalók korábban nem tudtak megállapodni az emelésről, ezért mindkét fél azt várta, hogy majd a kabinet dönt. Két megoldás kínálkozik.

Az első az, ha a kormány rendkívüli ülést tart az év hátralévő részében. A másik pedig az, ha mégis összehívják még idén a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumát (VKF). Az mfor.hu által megkérdezett munkaadói szervezet, a VOSZ azonban nem tudott ilyen kezdeményezésről két nappal ezelőtt. Így mindenki számára rejtély volt, hogyan emelkedhet mégis januártól a minimálbér.

A Magyar Idők szerint a megoldás a VKF összehívása lesz. A napilap értesülései szerint még az ünnepek előtt újabb tárgyalási fordulóra hívják össze a szociális partnereket.

Gulyás Gergely tudomása szerint közelebb állnak az álláspontok a minimálbér emelésének mértékét illetően, mint amit hivatalosan tudni lehet. Hivatalosan a munkaadók 5-7, a munkavállalók 13-15 százalékos emelést tartanak elfogadhatónak. Arról viszont egyik félnek sincs tudomása, hogy – Gulyás állításának megfelelően – közeledtek volna az álláspontok az elmúlt napokban.

A minimálbért a három jelen lévő konföderáció egységes álláspontja szerint a mostani bruttó 138 ezer forintról 13 százalékkal, 156 ezer forintra emelnék. A jelenleg bruttó 180,5 ezres, középfokú végzettséghez kötött munkakörökben elérhető kötelező garantált bérminimumot pedig 15 százalékos emeléssel 207,5 ezer forintban határoznák meg.

A munkaadók ugyanakkor hallani sem akarnak az elmúlt két évben jelentős minimálbér- és közel 40 százalékot elérő bérminimum-emelés után az újabb, két számjegyű felzárkóztatásról. Úgy vélik, nem nőhetnek hosszú éveken át a keresetek a gazdaság teljesítményét meghaladó mértékben.

A hvg.hu-n éppen a napokban írtuk meg, hogy az Európa szegényebb országai közé sorolt spanyoloknál januártól 1000 euró fölé emelik a minimálbért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Börtön is járhat a himnusz iránti tiszteletlenségért Hongkongban

Börtön is járhat a himnusz iránti tiszteletlenségért Hongkongban

16 szerencsétlenül járt hegymászó holttestét hozzák le a Mount Everestről

16 szerencsétlenül járt hegymászó holttestét hozzák le a Mount Everestről

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója