szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kelet-Európában többen jobban teljesítenek. A csehek megelőzték a szlovénokat, a románok már nem utolsók.

A gazdasági növekedés éves üteme alapján Magyarország tavaly a 9. helyen végzett az EU 28 tagállama között – derül ki az Eurostat adataiból, amely az IMF értesülésein (a World Economic Outlook adatbázisán) is alapul. A 2017. évi hazai GDP kereken 4 százalékkal haladta meg a tavalyelőtti szintet. Az unió tagjai közül 2017-ben a leggyorsabban egyébként Írország fejlődött, ahol 7,8 százalékos növekedést regisztráltak, majd a sorban Románia (6,9), Málta (6,4), Szlovénia (5,0), Észtország (4,9), Lengyelország (4,6) és Csehország (4,4) következett. Magyarország a tizenegy „exszocialista” EU-tagállam közül Szlovákiát (3,4), Bulgáriát (3,6) és Litvániát (3,8) előzte meg a múlt esztendőben a növekedés tempója szerint.

A középtávú (2010–2017 közötti) gazdasági folyamatok alapján Magyarország már csak a 11. helyre került az uniós mezőnyben, ahol szintén Írország szerepelt a legjobban – a „zöld sziget” 61,4 százalékos növekedést produkált nyolc év alatt –, s ahol Görögország bizonyult a sereghajtónak (ott 17,2 százalékos visszaesés következett be ebben az évtizedben). Hellász mellett még három helyen – Portugáliában (-0,1), Olaszországban (-0,6), Cipruson (-1,2) – csökkent a GDP középtávon.

©

A teljes unióban mindeközben 10,5 százalékos növekedést regisztráltak. Ennél a mértéknél Magyarország jobb eredményt ért el (16,9 százalékot), ám e növekedés elmarad a posztszocialista tagállamok 20-22 százalékos átlagos teljesítményétől. Ebben az évtizedben e régióban eddig Románia (28,5 százalék) és a balti országok hasítottak a leginkább (27-28 százalék), miközben jól teljesített Lengyelország (25,0) és Szlovákia (20,9) is. Annál halványabb eredményt volt képes felmutatni Horvátország (5,0) és Szlovénia (10,5). A hazai gazdaság, a cseh (16,4) és a bolgár (16,2) gazdasághoz hasonlóan, végül is a kelet-európai tagországok gyengébbik feléhez tartozott a növekedés tempója alapján.

11 posztszocialista tagállam egymáshoz viszonyított pozíciójában ugyancsak számottevő változás következett be 2010 és 2017 között. Ma már sem a listavezető, sem a sereghajtó nem ugyanaz, mint volt az évtized kezdetén. Akkor ugyanis még Szlovénia állt a legjobban a térségben az egy főre jutó GDP alapján (vásárlóerő-arányosan számolva), azóta viszont Csehország a második helyre szorította. A volt észak-jugoszláv köztársaság aktuális gazdasági teljesítményét pedig két-három éven belül akár az ambiciózus Szlovákia is utolérheti. A mezőny alján pedig immár nem Románia tanyázik, hanem Bulgária. Az előbbi már Horvátországot is megelőzi.

©

Az EU keleti blokkjában Magyarország 2010-ben még az 5. helyen állt gazdasági fejlettsége alapján, azóta viszont – minthogy Észtország és Litvánia is megelőzte az egy főre vetített GDP szerint – lecsúszott a 7. helyre. Ennél súlyosabb pozícióromlást csak Horvátország volt kénytelen elviselni, amikor a korábbi 7. helyről visszaesett a 10.-re. Ami a régebbi uniós államokat illeti, Magyarország közülük eddig egyedül a görög gazdaságot tudta túlszárnyalni az eredmények alapján. Az egy főre jutó GDP szerint Budapest 2015–2016-ban előzte meg (Lengyelországhoz hasonlóan) az elhúzódó válsággal küzdő Görögországot. Ugyanez Csehországnak és Szlovéniának 2011-ben, Szlovákiának 2013-ban, Észtországnak és Litvániának 2014-ben sikerült. Más régi uniós tagországok közül Portugália lehet a következő olyan állam, amit néhány év múlva elméletileg lehagyhat Magyarország. Egy évtizeddel ezelőtt a bruttó hazai termék értéke még 13 százalékkal magasabb volt „Luzitániában” (egy főre számítva), mint itthon, e differencia azóta 3 százalékra csökkent.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

Szakértők: nincs intézményes válság Franciaországban

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket