szerző:
hvg.hu

Olcsóbban is megvehették volna a járműveket, de valamiért nem tették.

Három gyanúsítottja van annak a pécsi buszvásárlási ügynek, amely százmilliós nagyságrendű kárt okozott a városnak. A Népszava szerint az önkormányzat helyi tömegközlekedésért felelős cége, a Tüke Zrt. még 2016-ban vásárolt egy holland cégtől 115 használt Volvo buszt 3,5 milliárd forintért, annak ellenére, hogy egy magyar cég ugyanezt a flottát és további 8 buszt jóval olcsóbban, 2,8 milliárdért ajánlotta fel a Tükének. A város veszteségét több százmillió forintra becsülik.

A Tüke Zrt. vásárlásáról és az ehhez szüksége hitelfelvételről a pécsi közgyűlés döntött. Pécs fideszes vezetői azzal magyarázták az előnytelen üzletet, hogy közbeszerzéssel kellett dönteni a flottavásárlásról, így sehogy sem vehették volna meg közvetlenül a magyar cégtől 2,8 milliárdért a buszokat. Mire azonban a pályázatot kiírták, a holland cég már megszerezte a flottát, így már csak tőlük vehették meg a buszokat. A városvezetés a lap szerint itt még értékaránytalanság miatt érvénytelennek nyilváníthatta volna a pályázatot, de nem tette.

A pécsiek közül sokan úgy gondolják, hogy a holland kft. a városházáról kiszivárgott információk alapján csapott le a flottára, a közvetítő céget pedig valójában a fideszes városvezetéssel jó kapcsolatot ápoló hazai vállalkozók mozgatták, és végül náluk landolt a 900 milliós felár.

A magyar hatóságok nem láttak okot a vizsgálatra, a hollandok viszont nyomozást indítottak, ezért a hazai főügyészségnek is lépnie kellett. A Pécsi Stop szerint a nyomozás 2016 novemberében kezdődött, de a vizsgálatnak csak mostanra lett gyanúsítottja. A rendőrség azt mondta a lapnak, hogy egy pécsi és egy holland, valamint egy magyar–holland kettős állampolgárságú férfit gyanúsítanak hűtlen kezeléssel, az okozott kár nagyságát pedig jelenleg 3-400 millióra becsülik.

A lap szerint a gyanúsítottak között nincsenek közszereplők.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

„Arab proli vagyok, akit a francia elit bűnbaknak használt”

„Arab proli vagyok, akit a francia elit bűnbaknak használt”

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Kárt okoz egy üzlettárs? Így lehet kizárni a cégből

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"