szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Egy Simonka György fideszes politikushoz köthető alapítvány (a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány) félmilliárd forintos pályázatához gyűjtöttek aláírásokat egy tótkomlósi színházi előadáson, most Hadházy Ákos független képviselő feljelentést tesz okirathamisítás miatt, mert álláspontja szerint a civil szervezetnek a saját rendezvényein kellett volna a résztvevők jelenléti íveit vezetni.

Több száz hátrányos helyzetű elérését vállalta a mentelmi jogától megfosztott Simonka György körzetében működő alapítvány egy félmilliárd forintos uniós pályázatban. Valójában az EFOP forrásból egy több dél-békési önkormányzatot is magában foglaló konzorcium szervez felzárkóztató programokat, de a félmilliárd forint felénél is nagyobb összeggel a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány rendelkezik, ez is írt ki közbeszerzést a feladatok egy részének elvégzésére.

Tavaly tavasszal már írtunk arról, hogy ez az alapítvány az utóbbi években egy mezőkovácsházi lepukkant faházban van bejegyezve, miközben nem csak a szóban forgó, tótkomlósi projektben kapott feladatokat, hanem a szomszédos mezőkovácsházi járás hasonló tartalmú programjának megvalósítását is erre az alapítványra bízták. E mellett szerepet kapott a szervezet a megye foglalkoztatási paktumának lebonyolításában is, amire szintén több százmillió forintot kapott a járás.

Egy hónappal ezelőtt derült ki, hogy a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány megbízásából gyűjthettek helyi közfoglalkoztatottak aláírásokat a szlovák önkormányzat által szervezett színházi előadása előtt, ezen háborodtak fel az előadás házigazdái. Zsura Zoltán, tótkomlósi ellenzéki képviselő mindezt szóvá tette a testületi ülésen, ahol azt kérte, hogy vizsgálják ki az esetet, mivel felmerül a csalás gyanúja a százmilliós projekt kapcsán.

Egy hónappal ezelőtt a kisváros polgármestere összehívott egy megbeszélést, de csak annyit lehetett megtudni a találkozóról, hogy nagy valószínűséggel a közmunkásoknak, akik az aláírásokat utasításra gyűjtötték, az éppen február végén lejáró szerződésüket nem fogják meghosszabbítani.

Most Hadházy Ákos, parlamenti képviselő – aki az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért aláírásokat gyűjtve érkezett a Simonka birodalomhoz sorolt városba, és beült az önkormányzat ülésére, ahol ez a pályázat a téma – bejelentette, hogy feljelentést tesz az ügyben, mivel meggyőződése, hogy azért utasította aláírások gyűjtésére a közfoglalkoztatottakat az alapítvány, hogy a félmilliárd forintos pályázatban vállaltak teljesíteni tudja, de nem saját rendezvényein, hanem csalással, másokat megtévesztve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

Otthon is használható Covid-gyorsteszt kerül a magyarországi patikákba

500 millió Facebook-felhasználó adatait árulják az interneten, köztük a telefonszámokat is

500 millió Facebook-felhasználó adatait árulják az interneten, köztük a telefonszámokat is

Messenger, WhatsApp, iMessage: 15 csevegőt használhat egy appból PC-n és Androidon is

Messenger, WhatsApp, iMessage: 15 csevegőt használhat egy appból PC-n és Androidon is