Trump újabb szankciókkal sorozta meg Iránt

Trump újabb szankciókkal sorozta meg Iránt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Most a közel-keleti ország fémipari exportját roppantaná meg a Donald Trump által hozott rendelet – a fémek Irán legfontosabb kiviteli cikkei az olaj után. Amerika azt üzeni, fegyveres konfliktusra is kész válaszolni, bár maga ilyet nem kezdeményezne.

Az amerikai kormány újabb szankciókat jelentett be Irán ellen szerdán, magyar idő szerint késő este. Az intézkedések, amelyeket Donald Trump elnöki rendeletben hozott nyilvánosságra, ezúttal az iráni fémipart és exporttermékeket érinti. Konkrétan a vas-, acél-, alumínium- és rézipart. Az olajipar mellett ez a szektor adja az iráni export nagy részét, és a kivitelből származó jövedelem mintegy tíz százalékát.

"Iráni acél- és más fémipari termékek behajózásának engedélyezése a kikötőkben a továbbiakban nem tűrhető" – címezte más országoknak is az üzenetet Trump, aki egyúttal további szankciókat is kilátásba helyezett.

A Fehér Ház által kiadott elnöki rendelet értelmében a szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg Teherán "alapvetően nem változtat" a magatartásán. Az amerikai elnök ugyanakkor megerősítette, hogy "reményei szerint egy napon" találkozik majd Irán vezetőivel, hogy megtárgyaljon velük egy újabb egyezményt.

Amerika legutóbb múlt szombaton sújtotta szankciókkal Iránt, amellyel az urán kizárólag civil célú felhasználását szeretnék elérni. A perzsa ország pedig szerdán felmondta az atomalkut. Az amerikai kormány mindezek után újabb szankciókra készül Irán ellen amerikai sajtóértesülések szerint.

John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közleményben figyelmeztette arra Iránt, hogy Washington megtorol bármiféle ellenséges cselekedetet. Bolton azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal, de készen áll arra, hogy bárminemű támadásra válaszoljon, jöjjön ez az iráni Forradalmi Gárda elitalakulattól, az iráni reguláris erőktől vagy bárki mástól.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig azt hangsúlyozta, hogy az amerikai erők felkészülése esetleges iráni támadásokra már egy ideje tart. Pompeo is arról beszélt, hogy ha nem Irán, hanem egy vele szövetséges szervezet – például a libanoni Hezbollah – támadna meg amerikai vagy vele szövetséges erőket, azért is Iránt tennék felelőssé.

Közben az amerikai kormányzat bombázó alakulattal együtt a térségbe vezényelte az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót.

Hozzászólások