Máris 529 milliárd forintnyit jegyeztek az új állampapírból

Máris 529 milliárd forintnyit jegyeztek az új állampapírból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ez minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon.

Eredményesnek és népszerűnek nevezte a Magyar Állampapír Pluszt a pénzügyminiszter, aki az MTI-vel közölte: az új állampapírból 529 milliárd forintot vásároltak egyetlen hét alatt.

Varga Mihály emlékeztett: 2023-ra azt a célt tűzte ki a kormány, hogy 11 ezer milliárd forintra növekedjen a lakossági állampapír-állomány. A most beérkezett adatok alapján ez az összeg elérte a 8060 milliárd forintot, köszönhetően annak, hogy a máp plusz rendkívül jól teljesített az első héten.

Az Orbán-kormány nagyon szeretné majd, ha ebbe raknánk a megtakarított pénzünket

Régóta hangoztatott célja az Orbán-kormánynak, hogy csökkentse a lakosságnál lévő készpénzállományt, ami a legutóbbi számítások szerint 5-6 ezer milliárd forintot tesz ki. A nagy mennyiségű készpénz több okból is rossz az államnak: egyrészt jelentős költségei keletkeznek ebből, például készpénzkezelés, -gyártás, illetve -szállítás miatt. Másrészt a „párnacihában" lévő pénz nem forog, azaz nem pörgeti a gazdaságot.

Ez minden korábbinál magasabb összeg, ilyen mennyiség egyetlen hét alatt még nem fogyott más lakossági állampapírból. Az eddigi csúcsot 2017-ben az 1MÁP tartotta, akkor feleannyiért, 206 milliárd forintért vásároltak az egyéves állampapírból.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az új állampapír – amelyről itt írtunk részletesen – nemcsak a magyarok számára előnyös, hanem Magyarország stabilitását is erősíti. A kormány célja az eddig elért gazdasági eredmények megvédése, amelyet segíthet a magyar emberek erőteljesebb szerepvállalása az adósságfinanszírozásban. Az új állampapír az egyik legbiztonságosabb befektetés, amely nemcsak adómentes, hanem magas kamatozású is, öt év alatt összességben 27,35 százalékos hozamot biztosít.

Hozzászólások