szerző:
hvg.hu

Bemutatkozott a Budapestre költöző, jelentős részben orosz beruházási bank vezetése. Az elnök szerint a bankban nincs és nem is lesz politikai befolyás, kémek pedig egész biztosan nincsenek köztük.

Szinte teljes vezetésével, Nyikolaj Koszov elnökkel, négy alelnökkel, egyik igazgatójával és vezető közgazdászával mutatta be Budapesten a beköltözés előtt álló Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) a bank stratégiáját és terveit.

A költözéssel az IIB lesz az első nemzetközi befektetési bank Kelet-Közép-Európában. 2017-re értek el nemzetközi elismertséget a 2012-es újraindítás után, sikerült diverzifikálniuk tulajdonosi összetételüket és befektetési portfóliójukat. Most a fokozatos növekedés időszaka következik – mondta Nyikolaj Koszov.

A bank menedzsmentjét a nemzetközi hitelminősítők modernnek és minden szabálynak megfelelőnek találták.

Politikai befolyás a bankban nincs, és nem is lesz

– reagált az elnök azokra a vádakra, hogy a bank az orosz kormány, illetve az orosz titkosszolgálat trójai falova lenne. Ami a szülei személyes titkosszolgálati érintettségét illeti, Kosov a következőket mondta: "Nagyon büszke vagyok a szüleimre.

Más korban éltek, annak a kornak a körülményeinek és követelményeinek megfelelően."

Koszov szerint apja mindig nagy tisztelettel gondolt Magyarországra. Az édesanyjának mind a mai napig megtalálhatóak művei magyar múzeumokban. Nem lenne szabad a családi múltja alapján következtetéseket levonni a bank jelenére és jövőjére vonatkozóan – mondta. Szerinte sok cikk jelent meg, a valóságot eltorzító tényekkel, de alig akadt olyan sajtóorgánum, amelyik a vitás kérdésekről közvetlenül megkérdezte volna őket. Ezért is szerveztek bemutatkozó eseményt.

Kérdésre válaszolva Koszov azt mondta, a diplomáciai mentesség, amelyet a bank kap Magyarországon, teljesen bevett gyakorlat, minden nemzetközi szervezet rendelkezik vele a fogadó országban. Ami a kémkedés vádját illeti:

A bankban nincsenek kémek

– jelentette ki határozottan Koszov. Négy évvel ezelőtt az ő kezdeményezésére megszüntették a bankban a kvótarendszert, azóta az intézmény tagállamai nem delegálhatnak személyeket a bankba. Minden munkavállaló esetében nyílt, szakmai alapú kiválasztás történik. A potenciális munkavállalók felkutatását nemzetközi fejvadász cégek segítségével végzik. A bank jelenlegi személyzetének több mint 80 százaléka 2012 óta érkezett az intézményhez, a korábbi időkből alig néhányan maradtak.

A bank természetesen tájékoztatja a magyar államot arról, mely alkalmazottak (legyenek akár az orosz, akár más állam polgárai) költöznek Budapestre, és bizonyos dokumentumokat is bemutat esetükben – mondta el Koszov. Egyébként ugyanez volt az ügymenet, amíg a bank székhelye Moszkvában volt.

Abban szerinte nincs semmi meglepő, hogy Budapestre költöznek: az intézmény befektetési tőkéjének nagy része a közép-kelet-európai régióból származik, illetve a finanszírozott beruházások nagy (és egyre nagyobb) része itt található. A magyar gazdaság dinamikusan növekszik, és földrajzilag is kiváló helyen van.

Koszov szerint egyelőre nem tudják, hol lesz a bank végleges főhadiszállása Budapesten, azt reméli, egy éven belül eldől. Egyelőre több lehetőséget vizsgálnak.

A kormány februárban jelentette be, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre helyezi a székhelyét. Magyarország 1970-ben alapító tagja volt a Nemzetközi Beruházási Banknak, de a nem elég átlátható és hatékony működés miatt 2000-ben kilépett a szervezetből. Tagságát 2014-ben újította meg, és Oroszország, valamint Bulgária után a szervezet harmadik legnagyobb részvényesévé vált. Az IIB további tagjai Kuba, Csehország, Mongólia, Románia, Szlovákia és Vietnam. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint "a Nemzetközi Beruházási Bank székhelyének Magyarországra helyezése tovább erősíti Magyarország és Budapest nemzetközi pénzügyi központ szerepét".

Az Országgyűlés márciusban szavazta meg azt a törvényt, amelynek értelmében az intézmény teljes mentességet kap a magyar hatóságok ellenőrzései alól, adó- és járulékmentességet, a vendégeik pedig szabadon jöhetnek az országba. Az orosz irányítású bankkal kapcsolatban számos szakértő fogalmazta meg azt a kritikát, miszerint minimum nem zárható ki, hogy az orosz titkosszolgálat trójai falovaként működik. Az IIB ezeket a kritikákat visszautasította.

A Népszava júliusban azt írta több forrásra hivatkozva: a kormány Közép-Európa legdrágább irodaépületét, a Lánchíd Palotát adná oda székhelyül a Nemzetközi Beruházási Banknak. A márciusban elfogadott jogszabály szerint ugyanis a kormány vállalta, hogy saját költségen megfelelő irodaépületet biztosít a szervezetnek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyorsan javul a horvátországi magyar sérültek állapota

Gyorsan javul a horvátországi magyar sérültek állapota

Őrizetbe vettek egy férfit, aki a portugáliai erdőtüzeket okozhatta

Őrizetbe vettek egy férfit, aki a portugáliai erdőtüzeket okozhatta

Csak Zelenszkij győzelmének aránya kétséges az ukrajnai választáson

Csak Zelenszkij győzelmének aránya kétséges az ukrajnai választáson

Alföldi: Röhögnek a markukba

Alföldi: Röhögnek a markukba

Élvezni fogja a jövő hetet, ha szereti a kánikulát

Élvezni fogja a jövő hetet, ha szereti a kánikulát

Nem dicsekedtek vele az amerikaiak, de náci tudósok nélkül nem mentek volna a Holdra

Nem dicsekedtek vele az amerikaiak, de náci tudósok nélkül nem mentek volna a Holdra