szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szolgáltató a felhalmozott közüzemi tartozások miatt döntött így. A területen sok gyerek is él, közkútból viszont csak kettő van.

A hőségriadó idején, a kánikulában kapcsolta ki 48 családnál a vizet a Nyírségvíz Zrt. – írja az Index, amelynek Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke számolt be a történtekről.

Az érintett terület Huszártelep, ahol roma családok laknak. A vízszolgáltatást a felhalmozott közüzemi tartozások miatt kapcsolták le. "Sok helyen 3-4 gyerek is van, de van itt egy végstádiumban lévő daganatos beteg is" – mondta Glonczi, hozzátéve, hogy nem a tartozásokat vitatják,

de szerinte máshogy is eljárhatott volna a szolgáltató.

Az Index cikke szerint a környéken mindössze két közkút van, a szabályozás pedig azt mondja ki, „ha valahol köztartozás miatt kikapcsolják a vizet, és az érintett lakók 150 méteren belül nem érnek el közkutat, ebben az esetben lajtoskocsival vagy más módon kell biztosítani számukra vizet”. Glonczi szerint vannak családok, akiknek jóval messzebbre kell menniük a kutakhoz, lajtoskocsik pedig nincsenek.

Az elnök szerint van olyan család, aki arról kapott értesítést, hogy csak korlátozni fogják a vízhasználatot, de náluk is teljesen megszűnt a szolgáltatás. Olyanok is vannak, akik csupán pár ezer forinttal tartoztak, mégis elzárták a szolgáltatást. Ők hiába fizették be a késedelmet, csak 48 óra múlva lesz újra vizük.

Glonczi szerint a felhalmozódott közüzemi tartozások miatt már 3 éve javasolták, hogy feltölthetős vízórákat szereljenek fel a telepen. Így a feltöltésekből le tudják vonni a tartozásokat.

A lap kereste a vízszolgáltatót és a nyíregyházi polgármestert is, egyelőre egyiket sem tudták elérni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Lélegzetelállító fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Lélegzetelállító fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak

Astrazeneca: hamisítvány lehet az a vakcina, amit a feketepiacon árulnak