szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lényegében minden automatát be kell jelenteni a NAV-nál, ami bármit ad pénzért cserébe. Kivéve, ha csak mobilos appon keresztül lehet fizetni. Alapesetben az üzemeltetőnek kell bejelentenie az automatát, ha nem egyértelmű, ki az, akkor annak, akihez az automatából származó bevétel befolyik.

Részletes tájékoztatást adott ki a Nemzeti Adóés Vámhivatal (NAV) arról, mely automatákat kell bejelenteni hozzá. A lényeget összefoglalva: minden olyan gépet, ami bármit is ad pénzért cserébe, és ehhez nem kell neki kezelőszemélyzet. Szakszerűen megfogalmazva: „automataberendezésnek minősül minden olyan kezelőszemélyzet nélkül is működni képes berendezés, ami termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás pénzbeli ellenértékének helyben történő megtérítésére szolgál.”

Egy esetben nem kell bejelenteni az automatát: ha kizárólag mobiltelefonos applikációval lehet fizetni. A készpénzes és/vagy bankkártyás automatákat be kell jelenteni. Illetve a pénznyerő automatákat sem kell bejelenteni.

A NAV hosszan sorolja a példákat a bejelentés-köteles automatákra:

 • terméket (pl. játékot, óvszert) értékesítő automata,
 • parkolóautomata,
 • önkiszolgáló autómosó automata,
 • önkiszolgáló benzinkút,
 • csomagpont automata,
 • könyvautomata,
 • játékautomata (pl. flipper),
 • automata játék (pl. gyerekhintáztató),
 • emlékérem készítő automata,
 • automata utcai WC,
 • készpénzes telefonfülke,
 • fényképkészítő automata,
 • menetjegykiadó automata.

Fontos kérdés még, hogy kinek kell bejelenteni egy automatát. (Az AVTOMATA elnevezésű nyomtatványon, egyébként.) A válasz pedig az, hogy az üzemeltetőnek kell. Kivéve, amikor nem, előfordulnak ugyanis olyan esetek, amikor nem egyértelmű, ki az automata üzemeltetője. Jellemzően az a meghatározó, hogy ki az, aki az automatán keresztül szedi be a termékértékesítésének, illetve szolgáltatásnyújtásának ellenértékét, vagyis ki az, akinek ebből bevétele származik – írja a NAV. Például ilyen eset, amikor az automata tulajdonosa – bérleti díj fejében – bérbe adja az automatát, de az automata bevételére a bérlő jogosult. Ilyenkor a bérlő minősül üzemeltetőnek, neki kell az automatát bejelentenie. Előfordulhat olyan konstrukció is, hogy az automata útján beszedett bevétel az automata tulajdonosát, annak tevékenységére tekintettel megillető ellenérték, de az automata technikai üzemeltetését más adóalany végzi. Ez esetben nem a technikai értelemben vett üzemeltetést végzőt terheli a bejelentési kötelezettség, hanem a tulajdonost.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Régi Ford Mustangként támad az oroszok új izom-villanyautója

Régi Ford Mustangként támad az oroszok új izom-villanyautója

Eddig 20 millió koronavírus-fertőzöttet találtak a világon

Eddig 20 millió koronavírus-fertőzöttet találtak a világon

Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit

Felvette a kamera, ahogy bemásztak a remízbe összefújni két metrókocsit