szerző:
hvg.hu

Már a kampányidőszak előtt tele volt néhány kerület kampányplakátokkal; Trump lemondta a dániai útját Grönland miatt; újra vitáznak, kell-e bojkottálni a pálmaolajat. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Donald Trump lemondta a dániai útját, mert nem vásárolhatja meg Grönlandot. Ez a mondat annyira szürreális, hogy még egyszer le kell írni: Donald Trump lemondta a dániai útját, mert nem vásárolhatja meg Grönlandot.

Először egyébként senki nem értette, hogy ez valami rossz vicc-e, de nem, úgy tűnik, az amerikai elnök tényleg komolyan gondolta. Annyira, hogy amikor a dánok poénnak vették a dolgot, és egyértelművé tették, hogy szó sem lehet ilyesmiről, Trump lefújta a koppenhágai vizitjét, és arról kezdett el beszélni, senki nem viselkedhet így az Egyesült Államokkal. Egyébként ha a XIX. században élnénk, amikor még valóban adtak-vettek országok területeket, nem is lenne teljes butaság az ötlet: akié Grönland, az jobb esélyekkel szállhat be az Északi-sark vidékének ásványkincseiért vívott harcba.

Mi a történet legviccesebb része?

Jóval az előtt elkezdtek kampányolni Budapest több kerületében, hogy hivatalosan elkezdődött volna a kampány. De azt csak a gyanútlan járókelő hiszi, hogy ő választási kampányt lát, a döntéshozók állítják: ők bizony csak tájékoztatást végeznek, a választással nem is foglalkoznak. Pestszentlőrincen például „identitáserősítő és eredménykommunikáció” az, hogy a polgármester nevével hirdetik a közterületek szépítését, Csepelen azzal magyarázkodnak, hogy „az emberek hajlamosak elfelejteni sok mindent, hogy például valami milyen volt, milyen lett”.

©

Azt is megtudtuk: Pestszentlőrincen 91 százalékos kedvezményt kapott a kerület a hirdetésekre a Mahir Citypostertől. Józsefvárosban az önkormányzat nem reklámhelyeket vett, hanem ácsolt saját magának 34 „információs táblát”, összesen 14 millió forintért. Zuglóban pedig havi 300-400 ezer forintot költenek a fejlesztésekről beszámoló önkormányzati honlapra, „de ennek az égvilágon semmi köze a kampányhoz”.

Önt mivel lehetne még meglepni?

Ötször annyit költenek a magyar futballklubok, mint amennyi ajánlott volna – mondta Muszbek Mihály. A sportgazdasággal foglalkozó szakember arról beszélt a HVG-nek adott interjújában: a magyar fociba befektetni túl nagy kockázat, és nincs piaci megtérülés. Korábban sem nagyon volt, a tao óta még kevésbé van. Az a pénz ugyanis oda megy, ahova a politika szeretné, nincs köze sem a célokhoz, sem a korábbi eredményekhez.

Muszbek MIhály
©

Muszbek úgy számol: minden támogatás ellenére 2010 óta az NB I összességében 12-13 milliárd forint veszteséget termelt. Így pedig nagyon nagy lehet a baj, ha valamikor majd eltűnik az állami támogatás a foci mögül: a mostani magas játékos- és edzői fizetéseket aligha lesznek képesek piaci alapon megadni, így pedig kérdéses, ki fogja majd a mostani pénz töredékéért elvégezni ugyanazt a munkát.

Mi az igazán szép a magyar fociban?

A hét képe: lángokban áll az Amazonas esőerdője.

©

Egy kormányhatározat verseny nélkül az orosz Transmashholdingot jelölte ki arra, hogy megvegye a Dunakeszi Járműjavítót. Az üzletre a határidő június végén lejárt, az oroszok mégsem vették meg a DJJ-t, de az ajánlat érvényes maradt.

©

Azt a Transmashholding megerősítette, hogy eközben elindultak egy pályázaton, ahol 1300 egyiptomi vasúti kocsi legyártását nyerhetik el, a gyártást pedig részben Dunakeszin végeznék majd, magyar Eximbank-hitelből finanszírozva. Ekkor viszont a DJJ elbukhatja a MÁV-nak készülő emeletes vonatok összeszerelését, a konkurens Stadler ugyanis azonnal felmondaná a szerződést, ha egy közvetlen vetélytársa felvásárolná a járműjavítót.

Mit várhatunk az oroszoktól?

A társadalom többsége voltaképpen a NER szilárd bázisát alkotja, abban érdekelt, hogy ez a rezsim hosszabb távon működjön – mondta Békesi László a HVG-nek adott interjújában. A volt pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság működését meghatározó tényezők 2021-ig biztosan nem változnak meg, aztán hogy mi lesz az új EU-költségvetéssel, már nagy kérdés. „Orbánék rendszerét az ingathatja meg, ha 2021 után csökkennek az elosztható források, mert ezzel a támogatóinak az érdekei is csorbulni fognak” – tette hozzá.

Békesi azt elismerte: tévedett, amikor 2010-ben arról beszélt, hogy a gazdaság össze fog omlani. Nem gondolta volna ugyanis, hogy a multik torkán mindent le tud nyomni a kormány, a nemzetközi gazdaságpolitika sem a kamatemelések felé fordult, és az EU is lenyelte a magyarországi korrupciót, valamint a demokratikus jogok csorbítását.

Lesz itt még kormányválság 2021 után?

„Nem az a csoda, ha nem indul el egy járat, hanem az, ha elindul” – így festette le Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke, mennyire alapjaiban változtak meg a légi közlekedés körülményei. Az európai légtérben már-már krízishelyzetet okoz a zsúfoltság, mindennaposak a sorozatos fennakadások, nem beszélve a légitársaságoknak felmentést adó viharokról, terrorakciókról vagy sztrájkokról.

A fogyasztóvédők és az utazási irodák arra kérték a kormányt, lépjen valamit, mert „a légitársaságok ügyfélszolgálatai súlyosan sértik a fogyasztók széles körének érdekeit és jogait”, de nemleges válasz érkezett. „A laikus utas jogilag körbebástyázott ellenféllel áll szemben” – szögezték le a levélírók, akiknek a tapasztalatai szerint a bajba került magyarok tizede sem jut hozzá a jogos kártalanításhoz.

Mi a teendő?

Újra fellángolt a vita: bojkottálni kell-e a pálmaolajat. Sok környezetvédő szerint igen a válasz, hiszen ennek az olajnak a termelése erdőterületek felégetéséhez vezet, ráadásul gyakran rabszolga- és gyerekmunka is társul hozzá. De nem könnyen eldönthető a kérdés, a világ leghíresebb természetvédelmi szervezete, a WWF sem híve a bojkottnak, szerintük a fenntartható és átlátható ipar támogatása megfelelőbb eszköz.

Indonézia és Malajzia, az a két ország, amely a világ pálmaolaj-termelésének 85 százalékát adja, egészen máshogy látja a helyzetet: az ottani gazdaság számára egyre inkább nélkülözhetetlen ez a termék. Annyira, hogy meglepőt léptek, és leszedették a boltok polcairól azokat az árucikkeket, amelyeket pálmaolajmentesként reklámoznak.

Kell a bojkott?

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Oscarokkal díjazott filmet feledtet a Becéző szavak budapesti előadása

Oscarokkal díjazott filmet feledtet a Becéző szavak budapesti előadása

Leeshet az álla, ha meglátja, milyen fotókat csinálnak éjszaka a legjobb telefonok

Leeshet az álla, ha meglátja, milyen fotókat csinálnak éjszaka a legjobb telefonok

22 régészeti lelőhely pusztulhat el Trump ötlete miatt

22 régészeti lelőhely pusztulhat el Trump ötlete miatt

Magasfeszültségű vezetéken akadt fenn egy belga vadászpilóta

Magasfeszültségű vezetéken akadt fenn egy belga vadászpilóta

Oroszországban letartóztattak egy szibériai sámánt, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből

Oroszországban letartóztattak egy szibériai sámánt, aki ki akarta űzni Putyint a Kremlből

Már elfogadná a felfüggesztett börtönt Galambos Lajos

Már elfogadná a felfüggesztett börtönt Galambos Lajos