Újabb kedvezményt kaptak a megmentett lakáshitelesek

Újabb kedvezményt kaptak a megmentett lakáshitelesek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csokot is igénybe vehetnek azok, akik egy összegben vásárolják vissza ingatlanjukat a bedőlt deviza-ingatlanhitelesek megmentésére létrehozott eszközkezelőtől. Az egyéb kedvezményekkel együtt sokan lehetnek, akik így ingyen kapják meg a lakást.

A kormány egy friss rendelettel módosította a családi otthonteremtési kedvezményről (csok) szóló 2016-os rendeletét, a módosítás értelmében a Nemzeti Eszközkezelő (NET) ügyfelei (vagyis az elmúlt években a bedőlt ingatlanhitelükből kimentettek) csokot is igénybe vehetnek, ha egy összegben visszavásárolják a lakásukat az eszközkezelőtől.

Ehhez az kell, hogy „lakásvásárlás esetén az igénylő benyújtsa az ingatlan egy összegben történő megvásárlásáról szóló adásvételi szerződést, valamint a  Nemzeti Eszközkezelő Zártkörűen működő Részvénytársaság által kiállított, az  adásvételi szerződés ingatlan-nyilvántartási hatóság részére történő megküldéséről szóló nyilatkozatot” – olvasható a módosításban.

Az eszközkezelőt a kormány 2011-ben hozta létre elsősorban a bedőlt deviza-ingatlanhitelesek megmentésére: a hitelesek felajánlhatták lakásukat az eszközkezelőnek, amit az megvett, a (volt) tulajdonosok bérlőként maradhattak a lakásukban, így nem kerültek utcára. A program lezárásáról 2018 végén döntött a parlament, a kormány egy 2019 március 5-ei határozattal 6,3 milliárd forintot csoportosított át a NET részére, erre azért volt szükség, mert a november 21. előtt beadott belépési szándéknyilatkozatokat a NET és a bankok még befogadták, ennek eredményeképp a NET 2019-ben további 1850 ingatlant vesz meg – közölte a hvg.hu-val Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter sajtóosztálya.

A NET ügyfelei 2019 végéig vásárolhatják vissza az ingatlanjaikat.

A csok a gyermekek után járó, vissza nem térítendő támogatás, mértéke használt lakás vásárlása esetén:

Az eszközkezelő ügyfelei alapvetően kedvezményes feltételekkel vásárolhatják vissza az ingatlanjaikat:

Az nyilván ügyfelenként változó, kinek az ingatlanát eredetileg mennyiért vette meg a NET, de alapból maximált áron vásárolta meg a bedőlt hiteles lakásokat. Az eszközkezelőhöz került lakások átlagos értéke 9 millió forint, a NET átlagosan 3,8 millió forintot fizetett értük - írta korábban az Azénpénzem.hu.

A kedvezményekkel és az igénybe vehető csokkal együtt bőven akadhatnak olyan ügyfelek, akik végső soron ingyen kapják meg a lakásukat – leszámítva a bérleti díjat, amit az évek során kifizettek (az átlagos bérleti díj 11 160 forint havonta).

Hozzászólások