szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kész a terv a jelenlegi megtakarítási rendszer átalakítására.

Mindenféle megtakarítást, így a nyugdíjcélú és az egészségcélú pénzeket is úgynevezett jóléti alapokba terelne a Magyar Nemzeti Bank, hogy hatékonyabbá tegye az időskorra történő megtakarítást és az egészségpénzek felhasználását is. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége konferenciáján Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója azt mondta, az elképzelések szerint minden munkavállalót automatikusan beléptetnének a rendszerbe, ahova a fizetésük bizonyos százalékát utalnák – írja Azénpénzem.hu.

Ezt egészítenék ki a munkáltatók, akik az adóalapból leírhatnák a befizetéseket, az állam pedig a jelenlegi adókedvezmények helyett támogatást nyújtana.

A jóléti alapokba mindenkit automatikusan beléptetnének, de a tagság nem lenne kötelező. Aki nem akar benne lenni, az kiléphet – hangzott el a konferencián. Az MNB igazgatójának elképzelése szerint ezekbe a jóléti alapokba többféle célra gyűjthetnének pénzt az emberek. A pénzt nemcsak nyugdíjcélra, hanem egészségre, sőt akár lakásvásárlásra is lehetnek fordítani, ezzel is megszólítva a fiatalokat – hangsúlyozta Nagy Koppány.

A portál azt írja, noha a pénztárak érdemben nem tudják növelni tagságukat, valószínűleg nem örülnének ennek az ötletnek. Míg 2002-ben a 15 és 24 év közötti munkavállalók 13 százaléka, a 25 és 34 év közötti 26,6 százaléka önkéntes nyugdíjpénztári tag volt, addig 2018-ban már csak 3,3 és 12,5 százalék. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a munkáltatói tagdíjak az első hat hónapban 14,34 milliárd forintra zuhantak vissza a tavalyi év azonos időszakában befizetett 19,15 milliárd forintról. Az egészségpénztáraknál pedig még drámaibb a visszaesés: a tavalyi 8,1 milliárdról 3,4 milliárd forintra csökkent a munkáltatói tagdíj. A tagok egyéni befizetései ugyan kissé nőttek – az önkéntes nyugdíjpénztáraknál 42,3 milliárd forintról 43,3 milliárdra, az egészségpénztáraknál 10 milliárdról 11,7 milliárdra – ez azonban aligha kompenzálja a munkáltatói pénzek elmaradását – írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!