1,7 milliárddal drágult a Magyar Zene Háza, mert rossz üveget választottak

1,7 milliárddal drágult a Magyar Zene Háza, mert rossz üveget választottak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Városligetbe tervezett épület átadása 2020 nyarára csúszhat.

Rossz üveggel kalkulálhattak az épülő Magyar Zene Háza költségeinél, ezért drágult egyik pillanatról a másikra közel tizedével a projekt – írja a G7. Az eredeti szerződés szerint 17,5 milliárd forintot kellett volna fizetni, augusztusban azonban kiderült, hogy ennél többe, közel 19,2 milliárdba kerül a beruházás.

A portál azt írja, az uniós közbeszerzési értesítőben még nem részletezték az okokat, mindössze annyi derült csak ki a hirdetményből, hogy a módosításra olyan körülmények miatt került sor, amelyet „a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő nem láthatott előre”.

A szerződésmódosításban viszont azt írják, hogy a kivitelező legyártott egy valós méretű üvegfalat, de azt követően, hogy a megrendelő Városliget Zrt. megnézte, az összes üvegfelület szerkezeti módosításáról döntött. Emiatt ugrottak meg a költségek.

Európa legjobb középülete lett az épülő Magyar Zene Háza

A beruházás ezzel a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé is bekerült.

A modósításban úgy fogalmaztak, hogy a megnövekedett gyártási és kivitelezési idő, a módosuló technológiai sorrend, az üvegfelületek megváltozott szerkezete együttesen növeli majdnem 1,7 milliárddal a vállalkozói díjat.

Ez azt jelenti, hogy az ár mellett a határidők és az előleg összege is változik. A beruházás befejezésére eredetileg 501 munkanapot adtak, így viszont 729 munkanap áll a kivitelező rendelkezésére, a tervezett átadás pedig 2020 nyarára tolódhat.

Hozzászólások