szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak a britek hiányoznak a képletből. A magyar jelölt összeférhetetlenségéről jövő kedden dönthet az EP jogi szakbizottsága.

Megerősítette Ursula von der Leyen szóvivői szolgálata, hogy Várhelyi Olivért jelölik a következő bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős posztjára – írja a BruxInfo. A brüsszeli szakportál emlékeztet: szerdán született döntés a román biztosjelölt személyéről, Adina Valean pedig – az első jelölthöz, a jogi szakbizottságban elutasított Ariana Plumbhoz hasonlóan – a közlekedésért felelhet majd. Így pedig Várhelyinek maradt a bővítés.

Az új jelöltek, így Magyarország mostani EU-nagykövete esetében az összeférhetetlenségről november 12-én dönthet az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI), a testület Twitter-oldalára kitett poszt szerint az utána következő két napot még fenntartják esetleges pótmeghallgatások számára. Ezt követően jöhetnek a szakbizottsági meghallgatások – Várhelyit a külügyi bizottság hallgathatja meg -, ezeknek még nincs időpontja. Ha a jelöltek ezt az akadályt is sikerrel veszik, a bizottság egészéről fog szavazni az Európai Parlament. Ennek időpontját egyelőre nehéz megjósolni, mivel Von der Leyen a briteket is felszólította, hogy jelöljenek valakit biztosnak – az Egyesült Királyságban azonban épp szerdán kezdődött el hivatalosan a választási kampány.

Halmai Katalin, a Népszava brüsszeli tudósítója azt írja Twitter-oldalán, hogy a kérdésben az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kell határoznia, ha pedig ez nem sikerül, akkor az EP-é a döntés joga.

Biztos a bővítés?

Bár Várhelyit már rögtön a kormány első jelöltjének, Trócsányi Lászlónak az elutasítása után jelölte Orbán Viktor miniszterelnök, a portfóliót mégis csak most erősítették meg. Korábban felmerült, hogy bár a kormány kimondottan szerette volna ezt a területet a Magyarország által delegált – ám nem Magyarországot képviselő – biztosnál tudni, végül mégis mást kap. Ezt még most sem lehet kizárni, mivel az EP-ben sok képviseli véli úgy, hogy nem lehet egy olyan ország politikusára rábízni azt, hogy a csatlakozás jogállamisági feltételeit kérje számon a tagjelöltektől, amely ellen épp eljárás folyik a jogállamisági normák megsértése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!