Drónokat vetnek be Krakkóban a szemetet égető lakosok ellen

Drónokat vetnek be Krakkóban a szemetet égető lakosok ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A lengyel városban is küzdenek a téli szmoggal.

Évtizedek óta nagy probléma Krakkóban is a téli szmog, amely ellen a városvezetés úgy próbált meg védekezni, hogy betiltották a széntüzelésű kályhákat, a lecserélüket pedig önkormányzati pénzekkel támogatták. 

Csakhogy a mai napig üzemelnek még régi kályhák, és a légszenyezés is magasabb a megengedettnél. Ennek egyik oka, hogy ahogyan Magyarországon, Lengyelországban is probléma, hogy az emberek szeméttel fűtenek, amely rendkívül szennyező és káros az egészségre.

Az önkormányzat most a legmodernebb technikát is beveti, hogy kiszúrja a szemetet égető lakosokat, vagy akik más módon vétenek a fűtési szablyozás ellen, írja a Napi.hu a gazeta.pl cikke nyomán.

December 10-ig kamerával és érzékelőkkel felszerelt drónok cirkálnak majd a város fölött. Az adatokat pedig az önkormányzatnak és a várőrség dolgozóinak továbbítják, akik ezek alapján eljárást indíthatnak a szabályszegők ellen.

A kiszabott pénzbüntetés 20-500 zlotyig terjedhet, ám akik a legsúlyosabban szennyezik a levegőt, azok akár 5000 zlotys (370 ezer forint) bírságra is számíthatnak.

Hozzászólások