szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénzügyminiszter szerint nem hitelből bővült a gazdaság, hanem exportteljesítményből és beruházásokból.

A hatéves bérmegállapodás, a hatékony uniós forrásfelhasználás, a csok, a beruházások és exportteljesítmény volt Varga Mihály szerint a GDP hajtóereje, melyről csütörtöki tájékoztatóján beszélt a pénzügyminiszter – az elhangzottakról az Mfor.hu számolt be.

Varga a lap kérdésére azt mondta, a hatályos megállapodás alapján az ideihez hasonlóan jövőre is 8 százalékkal emelkedne a minimálbér, de ha a munkavállalói és munkaadói oldal 10 százalékos emelésben állapodna meg év végéig, az a kormány számára elfogadható.

Az uniós támogatások kapcsán a lap arra is rákérdezett, hogy a Brüsszellel folytatott felhasználási vita miatt beragadt 500-700 milliárd forintot tudja-e pótolni a költségvetésből, vagyis az adófizetők pénzéből a kormány. Varga Mihály arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a tárgyalások az innovációs tárcához tartoznak, de ami a pénzügyi részt illeti, nem lát okot aggodalomra, mert a költségvetés jól áll. 

Az éves hiány 58 százaléka teljesült eddig, és hacsak nem történik valami rendkívüli az utolsó két hónapban, biztosan lehet tartani az idei 1,8 százalékos államháztartási hiányt 

– mondta. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy a sajtóban megjelent 500-700 milliárdos számok közül melyik áll közelebb a valósághoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás

Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás

Koronavírusban meghalt Koltai Lajos felesége

Koronavírusban meghalt Koltai Lajos felesége

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban

1024 GB elég lesz? Ennyi tárhely lehet a következő iPhone-ban