szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Remegnek a jóléti állam alapjai: annak a Hollandiának a nyugdíjrendszerét nevezte az idén a legkiválóbbnak az ezzel foglalkozó Mercer, amely a negatív kamatok és az elöregedés miatt oly nagy bajba került, hogy figyelmeztetni kellett a nyugdíjasokat: lehet, hogy ezentúl kevesebbet kapnak. Korábban ilyesmi elképzelhetetlennek számított Hollandiában. Mi történt?

A nyugdíjalapoknak nagyon nehéz jövedelmet kreálniuk olyan környezetben amikor a negatív kamatok egyre inkább terjednek a pénzügyi piacokon. Más befektetők megtehetik, hogy a jóval kockázatosabb részvénypiac irányába fordítják a figyelmüket, de a nyugdíjalapoknak nagyon szigorú előírásai vannak: náluk ugyanis első a biztonság. De mi van akkor, ha a biztos befektetés profitja még az inflációt sem éri el vagy egyenesen negatív?

Mindenképp vissza kellene fogni a kiadásokat, de ez lehetetlen. Miért? Mert egyre több a nyugdíjas és egyre többen élnek meg szép hosszú öregséget. Ez az örömteli fejlemény a társadalomnak, de a nyugdíjalapok számára bizony pénzügyi katasztrófához vezethet.

Hollandiában szinte mindenki jogosult nyugdíjra: az átlagpolgár a jövedelmének 80 százalékával számolhat akkor, ha nyugdíjba vonul. Ez igen tisztes megélhetést tett lehetővé – legalábbis eddig. Minthogy az infláció alacsony, ezért a nyugdíjasok nemigen panaszkodhattak – eddig. De mi lesz ezután?

Rendkívüli helyzet van

Ezt hangsúlyozta Shaktie Rambaran Mishre, egy 200 nyugdíjpénztárból álló holland nyugdíjszövetség vezetője. A gond nagyobb is lehetne, ám a holland kormány nemrég enyhítette a nyugdíjalapok szigorú előírásait. Ugyanakkor a holland kormány sem tehet túlságosan sokat, mert a pénzpiacokat a jegybankok befolyásolják elsősorban.

A nagy jegybankok – élükön az amerikai Feddel – ugyanis azt találták ki a 2008-as pénzügyi válság után, hogy a nagyon alacsony kamat a válság legbiztosabb ellenszere. Ezzel konjunktúrát idéztek elő viszont számtalan kellemetlen mellékhatás is társult. A megtakarítások is kezdték elveszíteni az értéküket, a bankok is rengeteg pénzt buktak, hiszen nagyjából ingyen kellett hitelezniük, most pedig a nyugdíjalapokon a sor.

Hollandiában 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár 2024-ben. Így próbálják kivédeni az elöregedés hatását, de ez nyilvánvalóan kevés. Emiatt határozott úgy több nyugdíjalap, hogy ha csekély mértékben is, de jövőre csökkenti a nyugdíjak összegét, sőt, azt is közölték, hogy a további évekkel kapcsolatban sem optimisták.

Dánia lehet a következő – nyilatkozták a CNN-nek a nyugdíjszakértők, akik azt is elmondták, hogy a kedvezőtlen tényezők hosszú távon is hatnak. Sem az elöregedés folyamata nem áll le, sem pedig a kamatok nem indulnak gyors növekedésnek – nehogy annak a konjunktúra lássa a kárát. A helyzet komolyságát jelzi, hogy még az óvatos becslések szerint is 15 800 milliárd dollár lesz a deficit a fejlett országok nyugdíjkasszáiban 2050-re – ez most „csak” 1100 milliárd dollár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

Jön az Ikea Titan, egy otthonra szánt hangszóró, amit látni sem lehet majd

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla

Az én hetem: Lackfi János kést rántott, pedig nem is gondolták volna róla